Agnieszka Pilaszewska, autorka scenariusza serialu Przepis na życie zasiadając do pisania książki o tym samym tytule, znała doskonale losy swoich bohaterów. Podobnie jak kilka milionów telewidzów śledzących kolejne sezony tego popularnego serialu.
Książka ukazała się w okresie przepisowo-życiowej posuchy. Mogła więc fanom serialu umilić czas oczekiwania na nowe części, a tym, którzy nie zdążyli dotąd zaprzyjaźnić się z Anką i jej patchworkową rodzinką, przybliżyć jej losy. Książka opisuje wydarzenia znane z pierwszego sezonu serialu i jest wierna scenariuszowemu pierwowzorowi, choć tu i tam rozszerza telewizyjne wątki. Królują zręcznie napisane dialogi, które są solą filmowej wersji. Pewną odmianą mogą być dodane do książki przepisy kulinarne – główni bohaterowie to przecież kucharze z gotowaniem związani zawodowo i emocjonalnie. W serialu kuchenne sekwencje zajmują kilka minut ładnie sfilmowanego siekania, obierania czy smażenia. Dzięki książce przepisy dostają drugie życie i czytelnik może je na własny użytek przenieść z ekranu do własnej kuchni. Jak choćby ten na schab z białym winem i szałwiowym pesto z migdałami, czosnkiem i serem pecorino (str. 426).
Przepis na życie to jednak przede wszystkim opowieść o miłości: do mężczyzny (kobiety), dziecka (matki) i pasji jaką jest gotowanie. Gorących emocji i dań jest tu wiele, co czyni drukowany Przepis na życie doskonałą lekturą na dwa lub trzy powalentynkowe wieczory zwłaszcza, że już 24 lutego rusza kolejny sezon Przepisu na życie…
Konkurs: od jakiej przyprawy wzięła nazwę restauracja, w której rozpoczęła się miłosna historia Anki i Jerzego? Na odpowiedzi nadsyłane na adres: redakcja@czaswina.pl czekamy do 15 lutego. Nagrody to egzemplarze Przepisu na życie, które ufundowało Wydawnictwo Literackie.
Przepis na życie
Agnieszka Pilaszewska
Wydawnictwo Literackie, wydanie I, 2012