Reformacja w Rioja

Stare regiony winiarskie mają ten sam problem, a właściwie dwa, przeciwstawne: zasiedzenie i reformowanie. Ale z winami z Riojy czas już coś zrobić.

Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...), podobnie jak reszta Hiszpanii, nigdy nie zwracała specjalnej uwagi na swoje siedliska. Wystarczał jedynie podział regionu (i apelacji) na trzy okręgi: RiojaLa Rioja – Hiszpania – reg. winiarski w pn.-środ. Hiszp... Álavesa, Rioja Alta i Rioja Baja. Można ich używać, jeśli owoce w całości zebrano z jednego z tych obszarów i tam też przebiegła produkcja i dojrzewanie wina. Zdarza się to jednak stosunkowo rzadko, bo przeciętna rioja jest winem mieszanym z owoców pochodzących z różnych obszarów.

Wyjątkiem była zawsze Rioja Baja – owoców stąd pochodzących używano zwykle do mieszania, rzadziej robiono tu wina. Znacznie ważniejsze dla ojców-założycieli było określenie wieku wina: joven(hiszp.) młody.., crianza(hiszp.) pielęgnacja, wzrost, dojrzewanie, okres dojrzewani... (...), reserva i gran reserva. Na etykietach nie wolno nawet podawać nazwy wioski (jest ich ponad 140), w której zebrano owoce na winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) (odpowiednik francuskiego village), nie mówiąc już o nazwie parceli. Tymczasem Rioja jest jednym z najbardziej zdywersyfikowanych winiarskich obszarów Hiszpanii, są tu tereny górskie i nizinne, znacznie cieplejsze od reszty (Rioja Baja) i wyraźnie zimniejsze, leżące nad Ebro, i takie znajdujące się w dużym oddaleniu od tej głównej rzeki, nie mówiąc już o bardzo różnorodnych glebach. Stąd nacisk najlepszych winiarzy, by ten stan rzeczy zmienić jest coraz mocniejszy i coraz głośniej słyszany.

Jednym głównych reformatorów jest Álvaro Palacios z wytwórni Palcios-Remondo, a jego wino – Propriedad z 2011 roku – dostało właśnie w „Decanterze” 96 punktów! Mimo to niewtajemniczeni nie wiedzą, że pochodzi w stu procentach z Rioja Baja (to rzadkość, i to z tak wysoką oceną!), i że w stu procentach jest robione z odmiany garnachahiszpańsko-francuska czerwona odmiana winogron, uprawiana g... – to rzadkość jeszcze większa.

Nie wiadomo, kiedy Consejo Regulador zajmie się wnioskami reformatorów, ale zapewne uczyni to dość szybko, bowiem w grupie optującej za zmianami są najsłynniejsi winiarze i wytwórnie, a zatem presja jest wielka.

 

Wojciech Gogoliński