Jest wiele elementów składających się na sukces tej książki.
Bogactwo szczegółów obyczajowych ilustrujących życie w renesansowej Florencji i Rzymie, precyzyjne opisy zarówno produktów, jak i powstających z nich dań (czasami bardzo naturalistyczne) oraz urządzanych wówczas uczt zaspokoją wymagania nawet najbardziej zainteresowanego tematem czytelnika. Niesnaski pomiędzy Medyceuszami a rodziną Pazzich i odmalowana z detalami burzliwa atmosfera panująca w mieście sprawiają, że podczas lektury niemal doświadczamy przeniesienia w czasie. Fascynuje galeria przewijających się przez karty książki postaci; począwszy od możnych protektorów (Medyceuszy we Florencji czy kardynała Borgii w Rzymie), poprzez młodziutkiego Leonarda da Vinci, praktykującego w pracowni Verrocchia, czy Sandra Boticellego, twierdzącego, że „każdy głupiec potrafi rysować”, na papieżu Sykstusie IV skończywszy. Do tego dochodzą rodzinne koligacje głównego bohatera, będącego siostrzeńcem Filippo Lippiego, po którym młodzian odziedziczył spory talent. Nino Latini postanowił jednak zrobić użytek z innych zdolności, którymi obdarzyła go fortuna, i ogarnięty pasją gotowania z zapałem realizuje kulinarne wizje , czasami wykorzystując je do swoich celów. Chociaż temat jedzenia poruszany jest w książce bardzo często, to osnową przedstawionej historii jest wątek miłosny, będący motorem poczynań głównego bohatera. Za sprawą uczucia do pięknej Tessiny młody kucharz kreuje kulinarne spektakle, odbijające się głośnym echem we współczesnym mu świecie. Apetyt Philipa Kazana cały zdaje się być przesycony mocnymi uczuciami i chociaż nadrzędne jest uczucie żywione do młodej damy, wielkie umiłowanie kulinariów okazuje się równie ważne, gdyż pomaga bohaterowi przetrwać najcięższe chwile, w które obfituje jego burzliwe życie.
Apetyt
Philip Kazan
Wydawnictwo Znak
Kraków 2014
Cena: 34,90 zł