Rioja dwóch pokoleń

Miłośników hiszpańskiego wina do odwiedzenia RiojaLa Rioja – Hiszpania – reg. winiarski w pn.-środ. Hiszp... z całą pewnością nie trzeba zachęcać, podobnie jak nie potrzebują reklamy tamtejsze wina. Mityczne Viña Tondonia czy Pomal zadomowiły się w winiarskich salonach na dobre.

Ale Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...) to nie tylko R. López Heredia, Bilbaínas, Fernando Remírez de Ganuza czy Ramón Bilbao. Praktycznie cały region usiany jest winiarniami, często niewielkimi, w których powstają zasługujące na uwagę trunki.

Nie na darmo Rioja szczyci się przydomkiem hiszpańskiego Bordeaux czy nazywana jest hiszpańskim zagłębiem winiarskim. Przejeżdżając przez jej rozległe terytorium, a warto zdać sobie sprawę, że najbardziej wysunięte na zachód i na wschód miejscowości – HaroMiasto i gmina w okręgu Rioja Alta w hiszpańskim regionie... (...) i Alfaro – są od siebie oddalone o 100 km, jak okiem sięgnąć rozciągają się winnice, z których owoców powstają potem najbardziej rozpoznawalne  w świecie wina Hiszpanii. Tym, którzy nie gustują w zwiedzaniu posesji należących do gigantów tamtejszego regionu, ale nie chcą też zbytnio oddalać się od Haro, serca Rioja Alta, proponujemy wypad do pobliskiego Gimileo, gdzie  w malutkiej rodzinnej bodedze należącej do Santiago Ijalby można się delektować urokami prawdziwie riojańskich win  z charakterem.

Z hiszpańskim temperamentem

Fot. W. GogolińskiGdy spojrzymy na mapę, od razu widać, że Haro i Gimileo dzieli odległość zaledwie kilku kilometrów, ale czas, w jakim pokonuje tę trasę Roberto Ijalba, robi na nas wrażenie. W tempie błyskawicy znaleźliśmy na podjeździe nader schludnie wyglądającego domku. Ciekawe, że wszyscy goście postrzegają ten budynek jako dom właśnie i nader często Roberto spotyka się z pytaniem, czy tu mieszka. Zawsze reaguje na nie śmiechem, odpowiadając, że chociaż nie mieszka w firmie, to niejednokrotnie zdarzyło mu się w niej nocować. Gdyby nie widniejący na ścianie napis „Viña Hermosa” (Piękna Winnica) przybysz nigdy nie domyśliłby się, że stoi u wrót firmy, w której powstają prawdziwie riojańskie specjały o kilku obliczach, a jeden z nich został uhonorowany przez Roberta Parkera ponad 90 punktami. Wina rzeczywiście są różnorodne, ale nie ma w tym nic dziwnego, skoro są dziełami dwóch różnych winiarzy. Trzon firmy tworzą Santiago Ijalba García – właściciel i dyrektor generalny, a zarazem enolog, oraz jego syn Roberto Ijalba Pérez – enolog i dyrektor handlowy promujący wina bodegi w różnych krajach.

Osobiste zobowiązanie

Viña Hermosa jest efektem determinacji Santiago Ijalby, który w 1998 roku postanowił urzeczywistnić swoje marzenia: po 30 latach pracy zrezygnował ze stanowiska dyrektora generalnego i technicznego jednej z historycznych bodeg w Haro, powołując do życia własną firmę.
W ten oto sposób narodziła się winiarnia, w której – wykorzystując swe ogromne, wieloletnie doświadczenie w zakresie tworzenia i dojrzewania win – rozpoczął realizację własnych winiarskich wizji. Tworząc małą rodzinną bodegę, postawił sobie za cel przetwarzanie winogron oraz dojrzewanie i butelkowanie win możliwie najwyższej jakości.
Stąd też w logo Viña Hermosa widnieje napis „Compromiso personal” – osobiste zobowiązanie wobec klientów, którym zgodnie ze swoją wizją Santiago chce dostarczać wina tak wysokiej jakości, jak tylko jest to możliwe. Aby sprostać temu założeniu, bodega(hiszp.) piwnica, winiarnia, firma winiarska.. ostatnimi czasy została poszerzona w części przeznaczonej na dojrzewanie – zarówno w beczkach, jak i butelkach. Sam Santiago mówi: „Cel tej rozbudowy był jakościowy, a nie ilościowy, ponieważ nie chodziło nam o zwiększenie sprzedaży, lecz o to, żeby nasze wina miały jak najlepsze warunki techniczne w czasie procesu dojrzewania. To po prostu nasze osobiste zobowiązanie”.

Różne oblicza win z Pięknej Winnicy

Wina powstające w tej bodedze są wynikiem powołania Ijalbów do tworzenia trunków z własną osobowością. A ponieważ wizje ojca i syna nie zawsze podążają tym samym torem, naturalną koleją rzeczy wina, które są ich dziełem, prezentują różne oblicza. Punktem wspólnym filozofii enologicznej obydwóch panów jest umiejętne łączenie tego, co najlepsze w riojańskiej tradycji, z tendencjami awangardowymi. Ale w tym miejscu kończy się wspólna wizja i każdy z winiarzy ma własne preferencje.
Fot. P. GąsiorekSantiago skłania się bardziej ku winom o charakterze tradycyjnym, z delikatnie zaznaczoną nowoczesnością – takie są wszystkie wina z linii Viña Hermosa – podczas gdy Roberto zdecydowanie optuje za winami bardziej nowoczesnymi, wyraźnie owocowymi, w których mniej wyczuwa się beczkę, co obserwujemy w przypadku win autorskich takich jak Jarrero, Abando, Irep i Ogga. Co do jednej kwestii ojciec i syn zgadzają się bez protestów; obaj gustują w tworzeniu win z tempranillo będącego podstawowym szczepem w apelacji Rioja – umiarkowanie kwasowych, o intensywnym kolorze i wyraźnym smaku, w którym wyczuwalne są owoce z bardzo subtelnie zaznaczoną obecnością beczki w tle. Takie wina pije się bez problemu i można się nimi z lubością delektować. Mają też szerokie zastosowanie w gastronomii, tworząc harmonijne zestawienia  z rozmaitymi daniami.

W pobliżu rzeki Ebro

Bodega Viña Hermosa położona jest  w okręgu Rioja Alta, którego stolicą jest Haro. Powszechnie uważa się, że najlepsze wina pochodzą właśnie stamtąd. Winnice należące do Ijalbów znajdują się na wysokości od 400 do 700 m n.p.m., gdzie występują znaczne różnice klimatyczne, a także duża różnorodność podłoża obejmująca gleby od łupkowych, wapiennych, łupkowo-wapiennych po aluwialne, a nawet piaszczyste.
Te warunki w połączeniu z odpowiednią kontrolą wydajności winnic umożliwiają powstanie win o charakterystycznej osobowości. Najstarsze winnice należące obecnie do firmy położone są w malowniczym zakolu rzeki Ebro. Oprócz winogron pochodzących z własnych winnic Santiago skupuje też winogrona z innych miejsc, ale zawsze leżących w okręgu Rioja Alta. Kontroluje je bardzo dokładnie, chociaż właściwie może być pewny ich jakości, dostawców zna bowiem od kilkudziesięciu lat, jako że współpracował z nimi przez długi czas, będąc głównym enologiem bodegi Ramón Bilbao. Gdy odszedł z firmy, podążyli za nim.

Ogga
Jest bez wątpienia emblematycznym winem bodegi odzwierciedlającym pracę  i wizję dwóch pokoleń. Jego doskonała struktura, zrównoważenie i elegancja są efektem czterdziestoletniego doświadczenia Santiago, a powiew nowoczesności wniosła do niego osobowość Roberta. Ogga jest owocem żmudnej pracy, która rozpoczyna się w winnicach, a kończy podczas dojrzewania przez 20 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego i kolejnych kilku miesiącach w butelce. Powstaje z winogron pochodzących z najstarszych, ponad sześćdziesięcioletnich winnic na leżących do Ijalbów, zbieranych ręcznie w momencie uzyskania optymalnej dojrzałości. Jest butelkowane bez fltracji w celu zachowania naturalnego stanu i zapewnienia maksymalnej ekspresji dla zmysłów.
Jego nazwa jest pierwotną nazwą La Rioja pojawiającą się w źródłach pisanych już od XI wieku i będącą wynikiem połączenia słów „Rivus” i „Ogia”, które wyznaczały teren nawadniany przez rzeki Oja i Tirón. Na przestrzeni wieków nazwa ewoluowała do dzisiejszego określenia „Rioja” oznaczającego ziemię dobrego wina.