Różowe oczarowanie

Ledwo uporaliśmy się z dorocznym międzynarodowym konkursem win różowych (IRC) organizowanym przez nasz magazyn, a już przed nami stanęło kolejne wyzwanie w tym kolorze. Lato za pasem, więc uznaliśmy, że nie można zwlekać z tematem. Nie było dyskusji.

Wina różowe można otrzymywać na różne sposoby, jednak wymogi co do ich atrybutów są niezmienne. Muszą być świeże i owocowe, niekoniecznie zupełnie wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d..., czasami przyjemnie perliste, jednak winny przede wszystkim dawać poczucie radości w chwili ich spożywania. Nie wymaga się od nich złożoności, choć i takowe wyjątki bywają. Za to wszelkie udziwnienia nie są mile widziane. Te pozostawmy napojom mieszanym tworzonym na bazie wina, koktajlom i sangriom. My obracamy się w świecie wina czystego z gron pochodzącego.

 

Justyna Korn-Suchocka
Esprit Gassier
Château Gassier
AOP Côtes de Provence, Francja
Cena: 77 zł
Zadano mi niedawno zaskakujące w swej prostocie pytanie: „Co to jest winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) różowe?”. „Trzecia droga”, odpowiedziałam, a ta – jak wiadomo – prowadzi nas zwykle ku umiarkowaniu, harmonii i szczęściu. I tą właśnie ścieżką wijącą się pośród wonnych ziół, rozgrzanych skał i oślepiającego lazuru Południa podążamy, degustując roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...) Esprit od Château Gassier. Począwszy od delikatnie brzoskwiniowego koloru w kieliszku, owoce nie opuszczają nas w tej podróży ani na chwilę: w nosie morele i gruszki, w ustach wspomniana brzoskwinia, nieco cytrusów i wybornie podkreślająca charakter wina pikanteria gałki muszkatołowej na finiszu.
Wino współtworzą w harmonijnym tercecie dobrze znane gwiazdy: grenache, cinsault, syrah i, jako skromny dodatek, nieco tajemnicza odmiana rolle. Biała, niezwykle aromatyczna znana w świecie wina jako popularne szczególnie na Sardynii vermentino, pojawia się pod wspomnianym pseudonimem głównie na południu Francji.
Obdarzone złożonym charakterem Esprit mniej jako aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...), a bardziej jako integralna część posiłku sprawdzi się w roli towarzysza przekąsek z długo dojrzewającą szynką, lekko ziołowych sałat z dodatkiem miękkich serów, pieczonej, lekko pikantnej ryby, a nawet ikonicznej bouillabaisse. Bon appétit!

 

Wojciech Gogoliński
Le Pas du Moine
Château Gassier
AOP Côtes de Provence Sainte-Victoire, Francja
Cena: ok. 110 zł
Jeśli spojrzeć na statystyki, apelacjakontrolowana nazwa pochodzenia.. Côtes de Provence nie pozostawia złudzeń – to ponad trzy czwarte wszystkiego winnego z tego rozległego regionu Francji, a wszystko niemal w całości różowe. W pierwszym odruchu skonstatujemy, że w takim morzu win zdarzyć się muszą zarówno gwiazdy, jak i ewidentne porażki. To nieuniknione, ale trzeba też zauważyć, że wino różowe to dla miejscowych od wieków codzienność. Tam też zaczęła się różowa rewolucja, tam pojawili się celebryci jak choćby Brad Pitt z Angeliną Jolie, a wina różowe tworzą dla nich sami bracia Perrin z Château de Beaucastel.
Jednak by nieco uporządkować sytuację, z ogromnej apelacji zaczęto z czasem osobne siedliska wykrawać. Tak padło od razu na winnice u stóp Góry Św. Wiktorii (Sainte-Victoire), do której szczytu – Pic des Mouches – prowadzi Mnisi Przesmyk (Le Pas du Moine). Góra jest tak piękna, że na swoich obrazach wielokrotnie uwieczniali ją liczni malarze, m. in. Paul Cézanne.
Château Gassier to posiadłość w rękach jednej z najstarszych rodzin regionu. Nowoczesna, wysmukła flaszka z centymetrowym denkiem podkreśla bardzo jasną barwę wina. Ono zaś jest lekkie i może tylko zaskakuje przyjemnymi zapachami owoców egzotycznych. Koniecznie należy pamiętać o zdecydowanym schłodzeniu wina (8–9°C), to czy wypijemy je samo czy z wędlinami lub pizzą pepperoni, nie ma już większego znaczenia – przyjemność podobna.

 

Wojciech Giebuta
Rosé
Winnica Turnau
Polska
Cena: 55 zł
Często słyszy się, że gdy masz kiepskie czerwone winogrona to zamiast się męczyć i ryzykować średni efekt, lepiej zrobić wino różowe. Brzmi to tak, jakby zrobienie dobrego rosé było łatwiejsze albo wymagało winogron gorszej jakości. Wcale tak nie jest. Jestem o tym przekonany i takież samo zdanie mają enolodzy z winnicy Turnau. Od kilku lat z popularnego polskiego duetu rondo-regent powstaje tu znakomite, różowe właśnie wino. W starym, klasycznym stylu – ze wszystkimi charakterystycznymi elementami w pakiecie łącznie z intensywnym kolorem i aromatem malinowych landrynek.
Proszę nie myśleć, że te landrynki to minus; wręcz przeciwnie – wino jest bogate, kolorowe w smaku, a przy tym nieprzesłodzone. W ustach wyczujemy przede wszystkim czerwone porzeczki, które dodają mu charakteru. Chociaż opisywane jest ono przez producenta jako półwytrawne to – zapewniam Państwa – ma w sobie więcej kwasowości i werwy niż niejedno anjou. Warto wspomnieć, że wino to docenili także najlepsi na świecie specjaliści od win różowych, przyznając mu srebrny medal podczas tegorocznej edycji konkursu International Rosé Championship.

 

Dorota Romanowska
Ramón Bilbao Rosado
Bodegas Ramón Bilbao
DOCa RiojaLa Rioja – Hiszpania – reg. winiarski w pn.-środ. Hiszp..., Hiszpania
Cena: ok. 48 zł
Lato to idealna pora, by sięgnąć po róż. Tyle że poszczególne przykłady tego różu czasami trudno sprowadzić do wspólnego mianownika, gdyż nawet sam kolor nierzadko bardzo utrudnia to zadanie, nie mówiąc już o intensywności aromatów i smaku. Wybór konkretnego wina zazwyczaj determinuje zamysł wykorzystania go. Natomiast gdy nie do końca wiemy, do czego – poza tym, że do picia – będziemy go potrzebować, proponuję postawić na coś uniwersalnego. W moim odczuciu dokładnie takim czymś jest różowe wino powstające w Bodegas Ramón Bilbao w Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...). Na pierwszy rzut zarówno oka – bardzo blada, łososiowa barwa jednoznacznie przywodząca ma myśl prowansalskie rosés – jak i nosa – subtelny, ledwo wyczuwalny, pełen elegancji bukiet z maestrią skomponowany z nut owoców cytrusowych, truskawek, aromatów białych kwiatów i ziół – wydaje się bardzo eteryczne, ale w ustach nie brak całkiem solidnej struktury. Jest czymś na kształt wina wytrychu, które można z niemałą przyjemnością wypić solo w upalne, wiosenno-letnie popołudnie, podać na aperitif lub do przystawek podczas eleganckiej kolacji czy do samodzielnych dań przyrządzonych na bazie owoców morza lub do risotto. W każdej z wymienionych ról sprawdzi się znakomicie.

 

Artur Boruta
H de L’Hospitalet Grenache Rosé
Gérard Bertrand
IGP Pays d’Oc, Francja
Cena: 41 zł
Gérard Bertrand słynie w południowej Francji z wytwarzania win różowych do tego stopnia, że swoje flagowe (białe!) wino musującewino zawierające dwutlenek węgla.CO2 może znaleźć się ... (...) sprzedaje w butelkach pomalowanych na różowoczerwony kolor. Rozmawiając z Gerardem o popularności win różowych i przeglądając statystyki sprzedaży jego firmy, byłem zaskoczony procentowym i ilościowym udziałem win różowych na rynku lokalnym. Bertrand jest absolutnym liderem. Obecnie w skali całej Francji nie ma chyba równie dużego producenta jakościowych różowych win.
Oczkiem w głowie Gerarda jest jego posiadłość L’Hospitalet znajdująca się w sercu Langwedocji, w niewielkiej odległości zarówno do Narbony, jak i od linii brzegowej Morza Śródziemnego. To stara winiarnia w części przemieniona na klimatyczny hotel z modną i popularną restauracją. Stamtąd pochodzi H de L’Hospitalet Grenache Rosé, łączące w sobie cechy prowansalskiego, klasycznego, aksamitnego wina różowego z nowoświatowym stylem owocowych win przypominających lekkie i niedobarwione wina czerwone.
Przy czym H de L’Hospitalet Grenache Rosé ma wszystko, czego oczekujemy po winach różowych: przyjemną pomarańczowo-limonkową kwasowość, bukiet i posmakposmak jest ostatnim wrażeniem, jakie pozostawia w ustach k... (...) czerwonych świeżych owoców wiśni i ostrężyn, aksamitność na podniebieniu i mineralność na finiszu. Będzie świetnym dodatkiem do sałatek, ale będzie również dawać dużą przyjemność degustowane samodzielnie – mocno schłodzone w gorące dni.

 

Paweł Gąsiorek
Perafita Rosat
Celler Martín Faixó
DO Empordá, Hiszpania
Cena: 98 zł
Winiarnia Martín Faixó to jeden z najciekawszych i najbardziej ambitnych projektów butikowych winiarni w ostatnich latach. Położona w sercu Parku Narodowego Cap de Creus, w dość odludnym miejscu w Pirenejach, blisko granicy francusko-hiszpańskiej. Całość jest realizacją ambicji i wizji restauratorów z lokalnego miasteczka Cadaques, słynnego z tego, że ostatnie lata życia spędził tutaj Salvador Dalí, najbardziej znany surrealista świata.
Perafita Rosat jest jednak materią jak najbardziej realistyczną, choć płynną, a w swoim realizmie wielce uwodzicielską i szlachetną. Stworzona z kupażu dwóch odmian: lokalnej garnachy i międzynarodowego merlota. Te właśnie zestawienia lokalnych odmian z najbardziej znanymi francuskimi stanowią siłę Perafity. Wino jest lekko wybarwione, róż przechodzi w wyblakły łososiowy kolor. W ustach zdecydowanie wytrawne, bez śladu resztkowych cukrów. Wyraźny mineralny charakter nadaje mu górski, łupkowy terroir. Wino zdecydowanie bardziej do popijania dobrej rybnej kolacji niż do picia solo. Pomysł na letnią kolację prosty: krewetki al ajillo (czyli zapiekane w oliwie z czosnkiem, papryką i chili) i Perafita Rosat. I nawet nie trzeba jechać do Hiszpanii, bo lato w Polsce w tym roku równie gorące.