Sakiewki pełne smaku

 

Podróże po świecie mają to do siebie, że oprócz zdjęć i wspaniałych wspomnień do domu przywozimy również wiedzę o niepowtarzalnym smaku i klimacie odwiedzanych miejsc. Na bazie tej wiedzy po powrocie rodzi się tęsknota. To uczucie rozpala w nas chęć powrotu.

 

Fot. Pearl7Na gruzińskim stole znajdziemy mnóstwo smacznych przekąsek, począwszy od warzyw w occie, poprzez sałatki, kiełbaski, aż po wspaniałe lokalnie produkowane sery, jak delikatny sulguni czy długo dojrzewający pleśniowy damali chaczo. Nie zabraknie też lobio – przecieranej fasoli, nadziewanych bakłażanów, duszonych warzyw, podawanego na zimno kurczaka w sosie orzechowym oraz najbardziej kojarzonego z gruzińską kuchnią chaczapuri.
Głównym daniem bywa często mcwadi, czyli szaszłyk przyrządzany na wiele sposobów, oraz wyborne khinkali.
Chinkali to rodzaj pierogów z mięsnym farszem o kształcie sakiewki. Do sporządzenia oryginalnego farszu używa się mięsa wołowego i wieprzowego z dodatkiem cebuli oraz świeżej kolendry, choć spotkać można również nadzienie z mięsa baraniego. Sakiewki – zdecydowanie większe od naszych pierogów – podawane są na gorąco, wypełnione soczystym mięsem i aromatycznym rosołem. Potrawę je się palcami, trzymając za charakterystyczne zgrubienie, które w zależności od upodobań zostaje skonsumowane lub nie. Przy pierwszym kęsie wysysa się sos będący esencją dania.
W Tbilisi spotkać można kilka restauracji proponujących oryginalne chinkali i jego różne wegetariańskie wariacje z nadzieniem grzybowym czy serowym.

Chinkali

Ciasto

• 600 g mąki pszennej
• 150 ml letniej wody
• szczypta soli

Farsz

• 300 g mielonego mięsa wołowego
• 300 g mielonego mięsa wieprzowego
• 2 posiekane w kostkę cebule
• kilka gałązek kolendry
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu
• sól

Zagnieść ciasto, używając mąki, wody i doprawiając je solą; następnie rozwałkować je dość grubo. Przygotować farsz, mieszając wszystkie jego składniki w misce. Za pomocą szklanki wyciąć koła w cieście. Na środek każdego placka nałożyć łyżkę farszu i chwytając za przeciwległe krańce zlepiać ciasto pośrodku, tak aby gotowy pieróg stworzył formę sakiewki. Gotowe chinkali wrzucamy do gorącej, osolonej wody, gotujemy na małym ogniu, aż wypłyną (około 15 minut), co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do dna garnka.