Salone del Gusto w Turynie

 

W dniach 25–29 października br. w Turynie odbyła się 9. już edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych Internazionale Salone del Gusto, pod kuratelą Regionu Piemontu, organizacji Slow Food i miasta Turyn.

 

Nowością tej edycji, organizowanej wspólnie z Terra Madre – globalną siecią producentów żywności, było całkowite otwarcie na publiczność, z możliwością uczestnictwa w „Laboratoriach Smaków”, „Spotkaniach przy Stole”, kursach „Master of Food”, degustacjach, konferencjach i performance Teatrów Smaków z najlepszymi kucharzami, dające zwiedzającym możliwość nie tylko zobaczenia, ale i skosztowania potraw z całego świata. Leitmotivem tegorocznej edycji było hasło „Żywność, która zmienia świat” – opowieści mistrzów kucharskich, restauratorów, winiarzy, piwowarów, producentów żywności i ekspertów z ponad 100 krajów (również z Polski), rzucające wyzwanie ekonomii w kryzysie i pokazujące, że jedzenie może rozwijać gospodarki, być zdrowe, ekologiczne, produkowane według reguł fair trade, a przy tym bardzo przyjemne.
Najciekawsze tematy tegorocznych seminariów to „Gotowanie bez marnowania”, „Ile jemy nie-jedzenia?” i „Jak pić szklankę wody?” – o ekoświadomości na temat zasobów wody na świecie.
W tym roku nie zabrakło oczywiście Mercato Italiano – bazaru włoskiej żywności slow ze wszystkich regionów Italii. Zwiedzających oprowadzali Personal Shoppers – studenci wydziałów gastronomicznych, opowiadający razem z wystawcami historie i receptury produktów-symboli oraz żywności bio.
Stały punkt programu to również piwnica winna, będąca częścią projektu „Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) Slow Food”, z 1200 etykietami z najlepszych włoskich winiarni, umożliwiającymi podróż z kieliszkiem w ręku po wszystkich włoskich regionach. Wino slow podkreśla związek człowieka z terroir, skupia się na winiarzu i jego metodach produkcji oraz na ekologicznych metodach uprawy, a nie tylko na wielkości i znaczeniu danego wina. W tym roku Enoteka podkreślała szczególnie siedliska ekstremalne, terytoria górskie i terytoria granic. Na terenie Enoteki zorganizowano wycieczki tematyczne z przewodnikiem, m.in. na temat slow wines.
W przedostatnim dniu targów odbyła sie degustacja win z przewodnika Slow Food oraz prezentacja „Wielkie Wina Włoskie i Slow Wine – historia winorośli, winnic i wina we Włoszech”, z najlepszymi producentami wybranymi przez organizację Slow Food i przy asyście sommelierów FISAR. W programie degustacji znalazły się m.in. białe wina z Veneto i Friuli, franciacorta, brunello di montalcino, wszystkie dzieci nebbiolo, czyli baroloczerwone wino włoskie DOCG z regionu Piemont, produkowane z..., barberesco i roeroczerwone wino włoskie DOC z regionu Piemont wytwarzane z wi... (...), autochtoniczne wina Marchii i Doliny Aosty, sławna Sassicaianajsłynniejsze wino włoskie należące do grupy tzw. super... (...) i wiele innych.
Salone del Gusto to nie tylko wina włoskie. W tym roku można było spróbować win i destylatów z Turcji, Albanii, Bośni i Herzegowiny, Serbii i Chorwacji prezentujących się pod hasłem „Rakija w świecie słowiańskim”, alkoholi Ameryki Południowej i Środkowej, piw i rzadkich destylatów Belgii, sakejapońskie mocne wino ryżowe, najczęściej alkoholizowane...., poznać najlepszych włoskich barmanów i teorię miksologii oraz spróbować wiele innych alkoholi z całego świata – prezentowanych nie tylko jako dodatek do jedzenia, ale też jako samodzielny produkt żywnościowy.
Paulina Bertassello

Nowością tej edycji, organizowanej wspólnie z Terra Madre – globalną siecią producentów żywności, było całkowite otwarcie na publiczność, z możliwością uczestnictwa w „Laboratoriach Smaków”, „Spotkaniach przy Stole”, kursach „Master of Food”, degustacjach, konferencjach i performance Teatrów Smaków z najlepszymi kucharzami, dające zwiedzającym możliwość nie tylko zobaczenia, ale i skosztowania potraw z całego świata. Leitmotivem tegorocznej edycji było hasło „Żywność, która zmienia świat” – opowieści mistrzów kucharskich, restauratorów, winiarzy, piwowarów, producentów żywności i ekspertów z ponad 100 krajów (również z Polski), rzucające wyzwanie ekonomii w kryzysie i pokazujące, że jedzenie może rozwijać gospodarki, być zdrowe, ekologiczne, produkowane według reguł fair trade, a przy tym bardzo przyjemne.

Fot. Paulina BertasselloNajciekawsze tematy tegorocznych seminariów to „Gotowanie bez marnowania”, „Ile jemy nie-jedzenia?” i „Jak pić szklankę wody?” – o ekoświadomości na temat zasobów wody na świecie.

W tym roku nie zabrakło oczywiście Mercato Italiano – bazaru włoskiej żywności slow ze wszystkich regionów Italii. Zwiedzających oprowadzali Personal Shoppers – studenci wydziałów gastronomicznych, opowiadający razem z wystawcami historie i receptury produktów-symboli oraz żywności bio.

Stały punkt programu to również piwnica winna, będąca częścią projektu „Wino Slow Food”, z 1200 etykietami z najlepszych włoskich winiarni, umożliwiającymi podróż z kieliszkiem w ręku po wszystkich włoskich regionach. Wino slow podkreśla związek człowieka z terroir, skupia się na winiarzu i jego metodach produkcji oraz na ekologicznych metodach uprawy, a nie tylko na wielkości i znaczeniu danego wina. W tym roku Enoteka podkreślała szczególnie siedliska ekstremalne, terytoria górskie i terytoria granic. Na terenie Enoteki zorganizowano wycieczki tematyczne z przewodnikiem, m.in. na temat slow wines.

W przedostatnim dniu targów odbyła sie degustacja win z przewodnika Slow Food oraz prezentacja „Wielkie Wina Włoskie i Slow Wine – historia winorośli, winnic i wina we Włoszech”, z najlepszymi producentami wybranymi przez organizację Slow Food i przy asyście sommelierów FISAR. W programie degustacji znalazły się m.in. białe wina z Veneto i Friuli, franciacorta, brunello di montalcino, wszystkie dzieci nebbiolo, czyli barolo, barberesco i roero, autochtoniczne wina Marchii i Doliny Aosty, sławna Sassicaia i wiele innych.

Salone del Gusto to nie tylko wina włoskie. W tym roku można było spróbować win i destylatów z Turcji, Albanii, Bośni i Herzegowiny, Serbii i Chorwacji prezentujących się pod hasłem „Rakija w świecie słowiańskim”, alkoholi Ameryki Południowej i Środkowej, piw i rzadkich destylatów Belgii, sake, poznać najlepszych włoskich barmanów i teorię miksologii oraz spróbować wiele innych alkoholi z całego świata – prezentowanych nie tylko jako dodatek do jedzenia, ale też jako samodzielny produkt żywnościowy.