Czym jest smak? Zbiorem wrażeń rejestrowanych przez kubki smakowe. Co zrobić, aby smak i aromat przygotowywanych potraw stały się idealne?
Aby zwiększyć swoją wiedzę w dziedzinie kulinarnej, wykraczając znacznie poza zwykłe hobby warto zapoznać się z książką Jeffa Pottera Gotowanie dla geeków. W slangu młodzieży amerykańskiej geek oznacza obraźliwe określenie kujona, lecz często bywa określeniem pozytywnym osób szczególnie ukierunkowanych. Jeśli więc chcecie poznać tajemnice świata kulinarnej chemii, kalibracji kuchennych przyrządów (np. piekarnika), wykorzystać obecność etylenu do przyspieszenia dojrzewania owoców, ta książka jest właśnie dla Was. Autor uchyla drzwi, które zaprowadzą was na ścieżkę zupełnie nowej kulinarnej przygody. Zachęci do rozwiązywania łamigłówek i wykonywania ciekawych eksperymentów, dzięki którym poznamy od naukowej strony zachodzące w kuchni procesy, na które zwykle zupełnie nie zwracamy uwagi. Zgłębimy wiedzę i odpowiemy na wiele pytań, zaczynających się od filozoficznego słówka “dlaczego”? Poznamy podstawy kuchni molekularnej i instrukcje jak wykonać pomocne w kuchni sprzęty tanim koszem. Moją uwagę zwrócił szczególnie instruktarz budowy maszynki do lodów z klocków lego.
Jak na wydawnictwo Helion przystało, nie zabraknie informatycznych i technicznych akcentów. I ciekawych rozmów z naukowcami, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. A wszystko po to, by spojrzeć na gotowanie jak na pasjonujący algorytm. Do całej masy wiedzy autor dodaje przepisy na dania zarówno dziecinnie proste, jak i bardzo wyrafinowane.
Mimo iż przy pierwszym otwarciu książka może okazać się przytłaczająca ilością zawartej treści, w miarę poznawania stanie się czytelnym i przejrzystym przewodnikiem po sztuce kulinarnej.
Gotowanie dla Geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka
Jeff Potter
Wydawnictwo Helion
Cena: 59 zł