Sen o Las Veletas

Maule to pomost między historią a przyszłością. Z jednej strony matecznik winiarstwa chilijskiego i pięciusetletniej uprawy winogron, z drugiej zaś obszar nowoczesnych projektów takich jak Las Veletas, gdzie łączy się tradycję z bagażem współczesnej wiedzy na temat wina.

Około cztery godziny jazdy samochodem od stolicy kraju Santiago mijamy główne miasto regionu Talca. Wjeżdżamy do winiarskiego regionu Maule. W zależności od odległości od oceanu zmienia się tu klimat, a także i topografia terenu oraz gleby. Wspólnym mianownikiem jest natomiast secano, czyli uprawa bez nawadniania. Przyroda sama dba o to, by winoroślVitis vinifera.. miała tyle wody, ile i kiedy potrzebuje. W Maule wciąż znaleźć można wina proste jak pipeño (młode winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) robione przez każdą rodzinę na własny użytek i mające wystarczyć do następnych zbiorów) oraz zobaczyć, jak winnicę orze się przy pomocy konia, a nie traktora.

W południowo-zachodniej części regionu znajduje się winnica Las Veletas, położona opodal miasteczka San Javier. Projekt powstał w 2012 roku. „Veletas” to metalowe koguciki wskazujące na dachu kierunek i intensywność wiatru. W winnicy jest ich trzydzieści. Kręcą się prawie bez przerwy, bowiem w tej części Maule wieje cudnie orzeźwiający wiatr od oceanu.

Fot. Las VeletasWszystko zaczęło się jednak o wiele wcześniej. Raul Dell’Oro już jako mały chłopiec spędzający wakacje w Maule obserwował winorośl i proces produkcji wina, zwłaszcza że jego mama, dziś 94-letnia dama, jest enologiem i rolnikiem. Raul odebrał swoją edukację w Santiago, został biznesmenem, ale sen o winach nigdy go nie opuszczał. W 2003 roku kupił 380 hektarów pod uprawę winnicy, z czego dziś obsadzonych krzewami jest 200 hektarów, a do 2017 roku ma przybyć kolejne sześćdziesiąt. Kupując ziemię, przejął także uprawy ponad stuletnich krzewów carignanfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...), paíshistoryczna odmiana południowoamerykańska, „koń” poci... (...) i torontela. Celem Las Veletas jest ochrona tych odmian, jako dziedzictwa Maule.

Wiedział, że potrzebuje wiedzy i myśli enologicznej. Jeden z jego partnerów biznesowych jest ojcem enologa Rafaela Tirado. Raul doskonale go znał, więc postanowił zapoznać go ze swoim projektem. Tirado z miejsca dał się uwieść miejscu, położeniu, możliwościom i tradycji tej okolicy.

Rafael Tirado to wyjątkowa postać chilijskiej sceny enologicznej. Pracował w wielu winnicach w Chile i za granicą. Introwertyczny, kreatywny, pracowity i niezwykle skupiony na każdym, najmniejszym nawet detalu, który może wpłynąć na osobowość wina.

Według Rafaela obsadzanie winnicy pod różnymi kątami pozwala na grę ze światłem i słońcem, a także wiatrami muskającymi grona. Koncept ten wdrożył w Las Veletas, gdzie wzgórze zostało obsadzone krzewami na około. Klimat jest tu śródziemnomorski, suchy podczas dojrzewania, z orzeźwiającymi wiatrami od oceanu. Gleby są granitowe z pokładami glin, ubogiedegustacyjne określenie wina, w którym nagromadzenie iloś... (...) w składniki odżywcze.

„Projekt ten rozpoczął się od marzenia, dodatkowo wspieranego przyjaźnią i maksymalną swobodą do eksperymentowania” – mówi Dell’Oro. Panowie umówili się, że oczywiście chcą stworzyć wspólnie doskonałe wino, ale także eksperymentować i dać sobie maksimum wolności w popełnianiu błędów i nabierania doświadczenia. Stąd obok starych odmian typowych dla regionu sadzą wiele różnych szczepów czerwonych o korzeniach śródziemnomorskich, takich jak mourvèdre czy garnacha. „Las Veletas to potrzeba serca, potrzeba pracy nad winem, które ma być synonimem Maule. Chcemy robić wino, z którego jakości będziemy dumni, ale które zawiera w sobie ten wiatr Pacyfiku i potęgę naszych tradycji” – dodaje Raul.

Winnica prowadzona jest w sposób naturalny oraz bez nawadniania. Wina Las Veletas powstają w tankach ze stali nierdzewnej, cementowych zbiornikach oraz beczkach z dębu francuskiego. Winiarnia produkuje trzy etykiety: kupaż grenache, mourvèdre, carignan i syrah, czyli mieszankę odmian śródziemnomorskich; drugie wino to cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...)cabernet francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...); wreszcie – blend petit verdot i cabernet franc. Dziś powstaje  tu 200 tysięcy litrów, ale celem jest, by w ciągu następnych pięciu lat dojść do 500 tysięcy, a za dekadę – do miliona litrów.