Simply Italian Great Wines 2019

Vino Nobile di Montepulciano
Fot. Olaf Kuziemka

Do miejsc, w które zawsze udaję się z beztroską przyjemnością, należy hotel na warszawskim Nowym Mieście. Śpię u siebie, ale La Regina od kilku lat jest miejscem wine lovers-friendly i niejedna ambitna degustacja w niej się odbyła. Wiosenne gładkie niebo, brak aut, kocie łby pod stopami i pieczołowicie odbudowane kamienice z fasadami udekorowanymi barwnymi malowidłami – jestem na Kościelnej, która nie bez powodu zagrała w kilku filmach. Pocztówkowe arkadowe podcienia w latach 50. kiedyś wprowadzały do ambasady USA. Dzisiaj wejść jest znacznie łatwiej, zwłaszcza z zaproszeniem na Simply Italian Great Wines.

Montepulciano contra montepulciano

Degustację win od kilkunastu włoskich winiarzy poprzedziła prezentacja toskańskiej apelacji Vino(wł.) wino.. Nobile di Montepulcianowłoska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w ... (...). Podkreślenie regionu jest uzasadnione, bo rzeczy proste bywają komplikowane. Wina z okolic miasteczka Montepulciano już w XIV wieku należały do ulubionych na papieskim dworze i doprawdy nie wiem, komu zabrakło inwencji w wymyślaniu nazw szczepów, że jeden z nich (uprawiany głównie w Abruzji) nazwano wieki później również montepulcianem. Może po to, żeby dziennikarze w XXI wieku zarabiali na dodatkowych wierszówkach?

Rasowo toskańskie Vino Nobile di Montepulciano robi się co najmniej w 70 procentach z sangiovesewłoska odmiana czerwonych winogron.Jest to jedna z najważn... (...), a szczep montepulciano jest zakazany. W 1965 roku powstało konsorcjum dbające o apelację, a obecnie należy do niego 78 producentów. A kto pamięta, że VNdM w 1980 jako pierwsze we Włoszech uzyskało status apelacji DOCG? A kto wie, że Tytus Liwiusz dwa tysiące lat temu, opisując dzieje powstawania Rzymu, wspominał też smak Vino Nobile di Montepulciano? Jego piewcami byli też Wolter i Thomas Jefferson(1743–1826) trzeci prezydent Stanów Zjednoczonych (w lata... (...), choć obiektywnie należy dodać, że potem nadeszły czasy, gdy nobile było nim już tylko z nazwy.

Simply Italian Great Wines 2019
Fot. Olaf Kuzmienka

Pogoda i inne przypadłości

Choć dzisiaj te wina nie dorównują reputacji sąsiadów z Montalcino, to rosnąca dbałość o jakość zaczyna przynosić bardzo dobre efekty. Konsorcjum przygotowało dla nas sześć win z 2015 i 2016 roku. Roczników udanych, chociaż w tej kwestii nie warto kierować się tylko ocenami wydanymi przez instytucje promujące apelacje. Bo z nich wynika, że w latach 2004–2016 zaledwie jeden rocznik zasłużył na przeciętną ocenę trzech gwiazdek, a wszystkie pozostałe na cztery i pięć. Montepulciano rozłożone na wzgórzu podobno jest przepiękne, nadal wyjątkowo renesansowe w zabudowie i atmosferze, ale czy na pewno pogoda tam jest zawsze dobra lub doskonała?

Jednak co do samych win, uwag krytycznych nie mam. Najlepsze wydały mi się dwa, dość różnie interpretujące sangiovese. Lunadoro – „Vino Nobile di Montepulciano Pagliareto 2015” o klasycznej jasnorubinowej barwie, w pierwszym nosie kiszonkowe, rozwinęło aromaty śliwkowej marmolady, anyżu i dymu. Przypominało bardzo smaczne dojrzewające truskawki, a kremowej fakturze nie brakowało świeżości, ładnie i lekko stało na dwóch nogach: owocowej i kwasowej.

Carpineto – „Vino Nobile di Montepulciano Riserva  (wł.) rezerwa; określenie odnoszące się do win... 2015” w przeciwieństwie do poprzednika dojrzewało częściowo w małych baryłkach, co było widać i czuć. Ciemniejszy kolor i bardzo atrakcyjne zapachy czekolady, lukrecji, anyżu. Było jedynym nobile na Simply Italian Great Wines 2019 o bardzo solidnej strukturze i wyraźnym ekstrakcie, ale jednocześnie smaku soczystych ciemnych wiśni z ziemisto-liściastą podpórką. Duża produkcja i dostępność na rynku, cena poniżej 100 złotych, potencjał dojrzewania. Pewniak.

Simply Italian Great Wines 2019
Fot. Olaf Kuzmienka

Lambrusco, barolo i inne przyjemności

Po uzupełnieniu kalorycznego deficytu w lobby barze, przeszliśmy do przestronnej sali degustacyjnej, w której mniej znani włoscy producenci zajęli stoliki, my zajęliśmy kieliszki i zaczęło się tradycyjne walk around. Oto, co wychwyciłem ze szczególną aprobatą.

Virna Borgogno to siostry tradycjonalistki z Baroloczerwone wino włoskie DOCG z regionu Piemont, produkowane z... (...) z niezłą renomą i dobrymi winami, które powinien ktoś wreszcie importować do Polski. Podstawowe Barolo 2013 w ramach interesującej rustykalnej niedoskonałości tradycyjnego barolo przywołało wspomnienie kurzu osiadłego na szafie. No, ale po starciu kurzu była wiśnia, była żurawina, kropla różanych perfum, suszone zioła, ziarno kawy. Ta stylistyka utrzymała się w bogatym smaku, owocu, chrupkiej i chropawej taninie z warstewką kurzu. Barolo Cannubi Boschis 2014 miało głęboki nos, z ziarnami kawy, kardamonem i dzikimi owocami leśnymi. Potęga smaku przywiodła mi na myśl kosz malin i róż, a masywna i długotrwała taninakwas taninowy C76H52O46, naturalny garbnik o właściwościa... (...) skłania do zaniesienia butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... do piwnicy. Barolo di Barolo 2012 było siedmiolatkiem nadal dorastającym. Garbniki rosły w ustach, a zapach dzikiej czereśni wywołał tęsknotę za sierpniem.

Oczywiście tymi winami kończyłem degustację, znacznie wcześniej zaś uwiodły mnie wszystkie dwie butelki (po ledwie kilka euro!), które przez pół Europy przewiózł przedstawiciel winnicy Venturini Baldini z Emilii-Romanii. Lambrusco brzmi równie kusząco jak prosecco(wino) – zbiorcza nazwa białych win, głównie włoskich .... Kwestia tylko jak przekonać klienta do spróbowania wytrawnegookreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... lambrusco, bo po nim marketowe prosecco już nie będzie tak dobrze smakować. Czerwone Rubino del Cerro 2018 po kilku dobach maceracji pachnące fiołkiem, truskawką i nutą tostową pochodzącą z dodatku odmiany lambrusco montericco. Miłe musowanie w ustach, moc radosnych ultraczystych czerwonych owoców i odrobinka wyczuwalnego cukru pobudziły apetyt na tagliatelle al ragù (odradzam zamawiać w Bolonii pod nazwą spaghetti bolognese). Natomiast Ca del Vento 2018 to musujące roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...), w bukiecie i smaku śmietankowo-poziomkowe.

Na pytanie o wzory alpejskich win szczepowych, odpowiem: producent Antonutti z Friuli. Pinot Nero 2018 jasne, kruche i powietrzne, o smaku pieczeni i truskawek. Cabernet Francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...) 2017 lekki i papryczny, subtelny, ale z zadziorną taniną. A dla zwolenników przyprawowej beczki, konfiturowego owocu i intensywności bardzo dobre powinno być Poppone 2016, kupaż podsuszanego przez miesiąc merlota i późno zebranego lokalnego szczepu pignolo. Umiar w winifikacji zachowano, więc winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) bardzo mi smakowało.

Obejrzałem po powrocie z Simply Italian Great Wines 2019 trochę zdjęć Montepulciano i rozumiem, czemu Tom Tykwer właśnie tam nakręcił film Niebo… A wina też mają dobre!

SKOMENTUJ

Wprowadź swój komentarz!
Proszę podać swoje imię