Skąd się wzięły pomidory

Biada każdemu entuzjaście historii i kultury Mezoameryki, który przeszedłby koło tej książki obojętnie. Długo by sobie tego niedopatrzenia nie darował.

Co prawda osoby niekoniecznie zaliczające się do grona zapalonych wielbicieli kulinariów przez moment mogą się poczuć niepewnie, gdyż w pierwszym zdaniu skierowanym do czytelnika autorka obwieszcza, że „ta książka to historia kuchni meksykańskiej”. Na szczęście już w drugim wyjaśnia, że jest przeznaczona także dla „wszystkich zainteresowanych historią obyczajowości”. I to właśnie drugie zdanie powinno być dla wyżej wspomnianych sygnałem. Susana Osorio-Mrożek z prawdziwą znajomością tematu, a przy tym w sposób bardzo przystępny, przybliża zawiłą historię jednego z najbarwniejszych narodów świata. Bardzo poważnie potraktowanemu wątkowi kulinarnemu – wszak to myśl przewodnia – z wielką biegłością przedstawionemu na tle obyczajowym, towarzyszą obszerne odniesienia do konkretnych, często burzliwych wydarzeń dziejowych, których w historii Meksyku nie brakowało. Nie od dziś wiadomo, że na rozwój każdej cywilizacji ogromny wpływ miały zwyczaje żywieniowe, często połączone z różnymi rytuałami, które w przypadku mało których ludów są równie interesujące, choć czasami i bulwersujące, jak u dawnych mieszkańców terytorium obecnego Meksyku. A to właśnie one dały początek jednej z obecnie najpopularniejszych i najbardziej fascynujących kuchni świata. Dziś trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek kuchnię bez pomidorów, fasoli, kukurydzy, chili, wanilii czy kakao, których uprawę zawdzięczamy rdzennym mieszkańcom Mezoameryki. Meksyk od kuchni to pozycja ze wszech miar godna uwagi, a dla udających się w podróż po Meksyku powinna stanowić lekturę obowiązkową.

Konkurs dla odbiorców newslettera został rozstrzygnięty!

Książka ufundowana przez Wydawnictwo Universitas trafiła do Pani Olgi S.

Wszystkim dziękujemy za udział!

Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity

Susana Osorio-Mrożek

Wydawnictwo UNIVERSITAS,

Kraków 2014

Cena: 39 zł