Abruzja (Abruzzo)

    region w środkowo-wschodnich Włoszech, leżący nad Adriatykiem, na wschód od Rzymu, ze stolicą w Aquilii. Najbardziej górzysty region w kraju.

    Prowincje: Chieti, L’Aquila, Pescara i Teramo. Klimat – ciepły, śródziemnomorski, o bardzo łagodnych zimach. Gleby – kamieniste i wapienne. Powierzchnia winnic – ok. 37 tys. ha, w tym 180 tys. ha przypada na wina DOC/DOCG. Produkcja – ok. 3,2 mln hl (1 mln hl DOC/DOCG). Uprawiane odmiany: trebbiano d’abruzzo (bombino bianco), trebbiano toscano, malvasia toscana, cococciola i passerina, montepulciano d’abruzzo, sangiovese.
    Wina DOCG: montepulciano d’abruzzo colline teramane.
    Wina DOC: cerasuolo d’abruzzo, controguerra, montepulciano d’abruzzo, ortona, trebbiano d’abruzzo, terre tollesi (tullum), villamagna.

     

    Fot. Archiwum