aligoté

    francuska odmiana białych winogron uprawiana głównie w Burgundii.

    Wszystko wskazuje na to, że pochodzi właśnie z Burgundii, gdzie pod swoją nazwą występuje już w zapiskach z XVIII wieku. Nie dorównuje szczepowi chardonnay, ale w ciepłych latach, przy niższej kwasowości może dawać dobre, ekstraktywne wina. Odmiana jest bardzo żywotna i wydajna. Z uwagi na mniejszą szlachetność, sadzi się ją w najwyżej i najniżej położonych winnicach. Daje wina o dość wysokiej kwasowości, nieco ubogie w aromaty i niespecjalnie nadające się do dłuższego leżakowania w dębowych beczkach. Dlatego wykorzystywana jest głównie do wyrobu lekkich win, przeznaczonych do codziennej konsumpcji. Często także wykorzystywana jako podstawa napoju mieszanego kir.

    OBSZARY UPRAW, SYNONIMY: Azerbejdżan, Bułgaria (około 2 tys. ha – znacznie więcej niż Francja), Chile, Gruzja, Kazachstan, Mołdowa, Rosja, Rumunia (około 10 tys. ha), Stany Zjednoczone (Kalifornia, minimalne ilości), Ukraina.