Alvear, S.A.

    hiszpańska firma winiarska, producent wina z okręgu Montilla-Moriles, z siedzibą w Montilla (prowincja Córdoba).

    Właściciel – należy do rodziny Alvear, której już ósme pokolenie zarządza firmą; dyrektor – Fernando Giménez Alvear; enolog/winemaker – Juan Bosco Alvear Zubiría; własne winnice – około 300 ha w najlepszych obszarach okręgu, w tym w podokręgach Sierra de Montilla i Moriles Alto (skupuje także owoce i winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) od kontraktowych rolników; niektóre kontrakty sprzed 100 lat); produkcja roczna – około 80 tys. hl; uprawiane odmiany – wyłącznie pedro ximénez; wyposażenie – około 22 tys. beczek o różnej pojemności (łącznie około 10 mln l; podstawowe – beczki 500 l), zbiorniki metalowe (inoksy) do fermentacji i produkcji win białych cichych oraz kilkadziesiąt ogromnych tinajas (wyłożonych żywicą epoksydową) używanych do fermentacji; posiada linię rozlewnicza i własny zakład bednarski; produkcję wina prowadzi się w kilku bodegach w Montilli i okolicach: Bodega(hiszp.) piwnica, winiarnia, firma winiarska.. La Sacristía, Bodega El Liceo, Bodega La Grande, Bodega El Escudo (leży w mieście, w obrębie zabudowań rodzinnych; dojrzewają tu najszacowniejsze wina), Bodega Capataz Billanueva (służy głównie do wyrobu C.B. Fino), Bodega de Ronda, Bodega Don Diego; roczny eksport – około 40 proc. produkcji; wina – montilla-moriles blanco: Marqués de la Sierra, montilla-moriles fino: Fino C.B., Capataz, Moriles S.V., montilla-moriles amontillado(hiszp.) typ szlachetnego alkoholizowanego wina (vino genero... (...): Solera Fundacíon Amontillado Muy Viejo, Carlos VII Amontillado Viejo; montilla-moriles oloroso(hiszp.) typ szlachetnego, hiszpańskiego alkoholizowanego w...: Asunción, Pelayo; montilla-moriles dulce(hiszp.) słodki..: Festival Pale Cream, Pedro Ximénez 1827, Pedro Ximénez 1830 Dulce Muy Viejo, Moscatel Alvear, Gran Vino(wł.) wino.. Dulce; inne produkty – Presidente Gran Reserva Brandy, Senator Brandy, Intendente Brandy, Secular Brandy, Trujillo Brandy, Alvear Red Vermouth, Alvear White Vermouth, Cortina d’Amaro(wł.) gorzki.. White Light Vermouth, Cortina d’Amaro Red Light Vermout, Revelation (wytrawna wódka owocowa: brzoskwiniowa, jabłkowa i aromatyzowana orzechami laskowymi), Vinagre de Solera (ocet balsamiczny leżakowany metodą solera).

    CHARAKTERYSTYKA. Wina różnej rangi, od podstawowych po najbardziej prestiżowe na świecie. Przez wieki istnienia firma zgromadziła najlepsze winnice w okręgu i zdobyła za swe wina większość nagród na wszystkich wystawach i targach międzynarodowych. Criadera ustawiona jest tu na co najmniej pięć stopni.

    HISTORIA. Bodega powstała w 1729 r. i jest zaliczana do grona 12 najszacowniejszych w Hiszpanii. Założył ją Don Diego de Alvear y Escalera (Don Diego-Sebastián-Francisco Xavier-Manuel-Antonio de Alvear y Rajadel-Escalera) pochodzący ze szlacheckiej rodziny wywodzącej swe korzenie z Nawarry. Niektórzy sięgają znacznie dalej i wywodzą rodzinę z czasów wizygockich, uznając, że wybrany w roku 718 król wizygocki zwany Don Pelayo był pierwszym znaczącym Alvearem.
    Do Andaluzji część rodziny przeniosła się pod koniec XVI w., gdy Juan Batista García de Alvear y Garnica, burmistrz miasta Nájera, został mianowany zarządcą królewskiego skarbu w Córdobie. Jego syn Don Diego de Alvear y Escalera (urodzony w roku 1697) przeniósł się do położonej pod Córdobą Montilli, gdzie zajął się produkcją wina.
    Od tamtych czasów członkowie familii dowodzili armią hiszpańską, niezwyciężoną Armadą, byli również znanymi osobistościami życia społecznego i politycznego, członkami parlamentu, rządzili w koloniach Ameryki Południowej. Jeden z potomków Alvearów, Don Diego Alvear, został prezydentem Argentyny. Jego ordynans Carlos Billanueva wrócił do Hiszpanii i został zarządcą piwnic w firmie Alvear. Do dziś na beczkach z lepszymi winami leżakującymi w piwnicach firmy znajdują się jego inicjały C.B. (C.B. Fino).
    Firma pomyślana przez założyciela jako małe rodzinne przedsięwzięcie została poważnie rozbudowana przez Santiago, syna założyciela. Już pod koniec XVII w. wielkie ilości wina wysyłano do Anglii i w różne rejony Hiszpanii. Wnuk założyciela, który był gubernatorem Kadyksu i obronił miasto przed Napoleonem, ustabilizował pozycję bodegi na rynku winiarskim.
    Oryginalne stare zabudowania firmy w Montilli, z arkadowym dziedzińcem i pasażami oraz naziemnymi piwnicami wypełnionymi beczkami, jedne z najbardziej imponujących zabudowań winiarskich na świecie, służą dziś do leżakowania najlepszych gatunków win i podejmowania gości. Fragmenty oryginalnej bodegi, która do dziś stanowi siedzibę rodu, pochodzą jeszcze z XVII wieku.