Anjou–Saumur

    okręg winiarski w środkowej części Doliny Loary, leżący na historycznym obszarze Andegawenii, po obu stronach Loary między Okręgiem Nantejskim a Turenią.

    Przeważa tu klimat nadmorski, ciepły i łagodny, a w rejonie dominują gleby łupkowe, gliniaste i kredowe. Winogrady na wina jakościowe zajmują około 15 tysięcy hektarów, zaś wśród win dominują wyroby różowe, za nimi są białe, a na końcu czerwone. Najczęściej uprawiane odmiany białe to: chenin blancfrancuska odmiana białych winogron, obecnie jedna z najbard... (...) (pineau blanc de la loire), chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp...sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ..., czerwone zaś: cabernet francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...), cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i po..., grolleau, gamay, pineau d’aunis, malbecfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...) (côt). Ważniejsze apelacje to: Anjou, BonnezeauxBiałe wino francuskie AOC z regionu Dolina Loary produkowan... (...), Cabernet d’Anjou, Cabernet de Caumur, Coteaux du Layon, Crémant(fr.) kremowy.Typ wysokiej jakości delikatnych win musując... (...) de Loire, Quarts-de-Chaume, Saumur-ChampignyCzerwone wino francuskie AOC z regionu Dolina Loary produkow... (...) i Savennièrs.

    Podokręgowowi Anjou wielką sławę przyniosły wina różowe – to chyba najsłynniejsze wina tego typu (oprócz konkurencyjnych, prowansalskich) we Francji. Są lekkie, słodkawe i orzeźwiające – ciągle stanowią wizytówkę tego rejonu kraju. Niemniej najwyższą jakość światową osiągają wina białe słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. (botrytyzowane), tworzone z odmiany chenin blanc, jak choćby te powstające nad rzeką Layon (Coteaux du Layon, Bonnezeaux, Quarts-de-Chaume). Wina czerwone, głównie lekkie, powstają z odmian cabernet franc, cabernet sauvignon i gamay w apelacjach Anjou oraz Anjou-Villages.