Ászár-Neszmély

    okręg winiarski w północnych Węgrzech, w regionie Środkowo-Zadunajskim (Dél-Dunántúl), leżący między miastami Györ i Esztergom, nad Dunajem, przy granicy ze Słowacją – jest przedłużeniem tamtejszego okręgu Podunajská Vinohradnícka Oblasť.

    Fot. ArchiwumGłówne gminy winiarskie – Neszmély, Ászár, Tata, Kisbér. Gleby – lessowe, piaszczyste i żwirowe. Klimat – kontynentalny ze słabymi wpływami śródziemnomorskimi. Powierzchnia winnic – około 1,2 tys. ha. Struktura produkcji – zdecydowana większość przypada na wina białe i to niekiedy bardzo wysokiej jakości. Uprawiane odmiany: olaszrizling, rajnai rizling, zöld veltelini, chardonnay, szürkebarát, cserszegi fűszeres, ezerjó, ottonel muskotály.

    Choć dziś nieco zapomniany, region, który leży godzinę jazdy od Budapesztu, od czasów średniowiecznych był ważniejszym obszarem uprawy winnej latorośli na Węgrzech, a także źródłem dostaw do stolicy.