blaufränkisch

    BlaufränkischBlaufränkisch to austriacka odmiana szeroko rozpowszechnion... to austriacka odmiana szeroko rozpowszechniona z Europie Środkowo-Wschodniej, zwłaszcza w krajach byłej Monarchii Austro-Węgierskiej.

    W austriackim Burgenlandzie produkuje się dziś z niej jedne z najlepszych czerwonych win w tej części Starego Kontynentu, choć jeszcze nie tak dawno była, podobnie jak zweigelt, synonimem wodnistych nijakich win sprzedawanych na karafki. Obecnie wyraźnie widać jej renesans. Do niedawna sądzono, że jest to klon francuskiego gamay, jednak po ostatnich badaniach DNA okazało się, że jest jak wiele innych odmian – krzyżówką heunischa z nieznanym jeszcze szczepem; przypuszcza się, że mógł to być blauer silvanerodmiana białych winogron uprawiana w Niemczech, Austrii i w....

    Dojrzewa późno, ale jest wydajna. Daje świeże, żywe wina, o dobrej kwasowości i dużej zawartości barwników, oraz średniej ekstraktywności. Dojrzewają one stosunkowo szybko i są często mieszane z innymi winami. Jednak w najlepszym wydaniu blaufränkisch jest winem odmianowym, o potężnej strukturze, skoncentrowanym, który wiele lat może spędzić zarówno w beczce, jak i piwniczce kolekcjonera. Chętnie wykorzystywany do uzyskiwania nowych krzyżówek (np. zweigelt to krzyżówka sankt laurenta i blaufränkischa).

    Inne nazwy: limberger, blauer limberger, lemberger, frankovka (modra), modra frankinja, kékfrankos, nagyburgundi, game.

    Aromaty: owoce (maliny, dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...) wiśnie, śliwki), zielona papryka, z nutkami korzennymi.

    Obszary upraw: Austria (Burgenland), Chorwacja, Czechy, Słowenia, Słowacja, Węgry, Bułgaria, Włochy (Friuli-Venezia Giulia), USA (Waszyngton).