Bottle shock (bottle sickness, travel shock, ang.)

    Szok butelkowy. Chwilowa wada wina wywołana przez butelkowanie wina lub wstrząsy, jakim jest poddana butelkatyp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... z winem w czasie transportu, jak również zmiany temperatury w czasie jej przenosin lub gwałtownej zmiany oświetlenia. Nie jest to wada nieodwracalna.

    Zwykle po pewnym czasie mija. Nie ma jednak sposobu, by zapobiec temu zjawisku, choć nie wszystkie butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... wina go doświadczają. Zwykle dzieje się tak w przypadku win najlepszych, delikatnych i długo leżakowanych w jednym miejscu. Jedynym sposobem, by mu przeciwdziałać, jest pozostawienie butelki w miejscu przewidywanej konsumpcji wina w spokoju przez okres – jak się najczęściej przyjmuje – co najmniej dwóch tygodni, choć niekiedy potrzeba i kilku miesięcy (zwłaszcza po butelkowaniu). Najbardziej przykre jest to, iż szok butelkowy może zaistnieć nawet przy przenoszeniu czy przywożeniu butelki ze sklepu lub zabraniu jej ze sobą na przyjęcie towarzyskie. Stąd tak ważne jest np. w restauracjach właściwe obchodzenie się sommeliera z winem.