Białe winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) włoskie DOC typu torcolatoużywane w okolicy Vicenzy (region Veneto) tradycyjne okreś... (...) (patrz niżej) z regionu Veneto, produkowane z podsuszonych i – niekiedy – częściowo botrytyzowanych winogron odmiany vespaiola (min. 85%), z ewentualnym dodatkiem innych autoryzowanych białych, niearomatycznych odmian uprawianych w górzystej części prowincji Vicenza.
Moc min. – 11,5%; min. moc potencjalna – 14%; leżakowanie – min. 14 mies., zwyczajowo do 5-10 lat; wino uzyskuje prawo do określenia riserva (wł.) rezerwa; określenie odnoszące się do win..., jeśli dojrzewało co najmniej 2 lata; barwa – złotożółta do bursztynowej; aromat – intensywny o odcieniu miodu i rodzynek; półsłodkieokreślenie wina zawierającego sporą ilość cukru resztow... lub słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego..; wydajność maksymalna – 39 hl/ha; produkcja roczna – ok. 300 hl; DOC – od 1969 r. (ost. modyfikacja – 1995 r.,0,0,0); podawanie – samo, do deserów; temp. podawania – 10–12°C.
Produkcja: kiście przebranych, dojrzałych winogron przyczepia się za łodyżki w przewiewnych pomieszczeniach. Podsuszanie trwa około 5 miesięcy – w tym czasie na niektórych jagodach pojawia się szlachetna pleśń. Producent steruje procesem rodzynkowania owoców, zwiększając lub zmniejszając cyrkulację powietrza w pomieszczeniu – najczęściej przez zamykanie lub uchylanie okien. Ze 100 kg świeżych owoców otrzymuje się ok. 25–30 kg gęstego, słodkiego moszczu. Jego fermetacja trwa 2–3 miesiące.