Breuer (Weingut Georg Breuer)

    niemiecka winiarnia z Rüdesheim (Rheingauregion winiarski w południowo-zachodnich Niemczech, leżąc...), kierowana przez Heinricha Breuera, z winnicami także w Portugalii i RPA. Również duży hotel i restauracja.

    Firma Georg Breuer nie należy do najstarszych w Niemczech. Powstała przed ponad 120 laty jako winiarnia założona przez duży winiarski dom handlowy, a na początku XX w. została przejęta przez rodzinę Petera Breuera, którego syn, Georg, umocnił znacznie jej pozycję. Słynie z bezkompromisowej walki o jakość reńskich win. Wina ze wszystkich winnic, działek i siedlisk przerabia się osobno, nawet jeśli jest tego kilkadziesiąt litrów. Pochodzą w ogromnej większości z najlepszych siedlisk w Rüdesheim (Berg Rottland, Berg Roseneck, Berg Schlossberg) i sąsiednim Rauenthal (Nonnenberg, monopol). 80% win to rieslingbiała odmiana winogron uważana za jedną z najlepszych i n..., reszta: spätburgunder, grauburgunder i weissburgunder. Ciekawostki to orleans i heunisch. Wszystkie wina z 30-hektarowej wytwórni przerabia się w wiekowej piwnicy w samym centrum Rüdesheim. Fantastyczne są też breuerowskie wódki.