chablis

    Białe wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane wyłącznie z winogron odmiany chardonnay (zwanej lokalnie beaunois), uprawianych w 19 gminach na powierzchni około 2,5 tys. ha (faktycznie 1,35 tys. ha) w podokręgu Chablisien, w okręgu Yonne.

    Moc minimalna – 10%.

    Leżakowanie – około 2–3 do 5, a nawet 10 lat (lepsze roczniki), ale najczęściej pite po 1–2 latach dojrzewania. Barwa złocista z zielonkawym odcieniem. Intensywny, świeży, złożony, bogaty i delikatnie owocowy (a także kwiatowy) aromat z niekiedy wyczuwalnym odcieniem orzechowym, miodowym i korzennym, a także jabłkowym, migdałowym i skoszonej trawy. Wytrawne, lekkie, o delikatnie owocowym smaku i niekiedy nadmiernej kwasowości (czasami jednak charakterystycznie, przyjemnie drapie w gardle).

    Wydajność maksymalna – 50 hl/ha.

    Produkcja roczna – około 154 tys. hl (około 65% produkcji wszystkich win chablis).

    AOC – od 13.01.1938.