Cheval Blanc (Château Cheval Blanc)

    francuskie czerwone wino klasy AOC Saint-Émilion z Bordeaux, produkowane w okręgu i gminie Saint-Émilion.

    Klasa – premier grand cru classé „A”. Uważane za jedno z najlepszych win na świecie i według niektórych – najlepsze wino Prawego Brzegu i główny konkurent Château Ausone i Château Petrus. Powierzchnia winnicy – 37 ha. Uprawiane odmiany – merlot i cabernet franc (po połowie). Gleby – wapienne, gliniaste i, rzadziej, piaszczyste. Produkcja – ok. 6 tys. skrzynek. Drugie wino – Petit Cheval Blanc.
    Jak na Bordeaux historia Cheval Blanc nie jest zbyt długa, sięga 1832 roku, kiedy właściciele sąsiedniego Château Figeac (czego nie mogą odżałować do dziś) odsprzedali część ziemi rodzinie Ducasse. Półtora wieku później, w 1998 roku, Cheval Blanc trafiło do „stajni” koncernu dóbr luksusowych LVMH, a jego głównym kreatorem został Pierre Lurton. Wówczas wino zyskało jeszcze większą, ogólnoświatową sławę. Rocznik 1947 uznany został za najlepsze wino XX wieku na świecie (razem z Château Latour 1961).
    Z tak słynnym winem związanych jest wiele anegdot. W 2007 roku Cheval Blanc 1947 wystąpiło w animowanej produkcji oskarowej Ratatouille – w fikcyjnej paryskiej restauracji Gusteau podano je krytykowi Antonowi Ego. Inna, znacznie słynniejsza historia mówi, iż latach 80. ub. wieku Robert Parker został na terenie posiadłości pogryziony przez (napuszczonego?) sznaucera ówczesnego menedżera Jacques’a Hébrard. W dodatku ten ostatni przyglądał się beznamiętnie całej sytuacji oraz odmówił pomocy krytykowi.