Eberle Winery

    znana winiarnia na przedmieściach Paso Robles w Kalifornii należąca i prowadzona przez Gary’ego Eberle.

    Fot. Eberle WineryEberle. Co rzadkie za oceanem – właściciel „wywodzi się” się z rodzinnej wytwórni Estrella River Winery, którą kierował przez 10 lat. W 1983 założył własną winiarnię oraz zajął się kolekcjonowaniem medali z najbardziej prestiżowych imprez na świecie. Winiarnia nie należy do „twardogłowych” – Gary robi zarówno klasyczne kalifornijskie wina odmianowe i kupaże, jak i sięga po szczepy rodańskie, nawet tak rzadkie jak counoise. Studiował najpierw biologię morską w Luizjanie, a później skończył enologię na kalifornijskim Uniwersytecie Davis. Dużo czasu i energii poświęcił zakończonej sukcesem akcji lobbowania za powstaniem apelacji Paso Robles (w 1980 r.). Było to o tyle trudne, że w okolicy istniało wówczas zaledwie 20 winiarni (dziś ponad 200).
    Imponującego dziedzińca wytwórni strzeże miedziany odlew młodego dzika – kopii słynnego Porcellino stojącego przy Mercato Nuovo we Florencji. To nawiązanie do nazwiska rodowego Gary’ego – „eberle” to po niemiecku dzik.