egri bikavér

    czerwone winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) węgierskie z regionu i okręgu EgerRegion i okręg winiarski w północnowschodnich Węgrzech... (...) produkowane z 13 odmian winogron (w dowolnym zestawieniu), głównie: kékfrankos (blaufrankisch), kadarkaodmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w Europie ... (...), cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...), cabernet francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...), merlotjedna z bardziej rozpowszechnionych i popularnych czerwonych... (...), menoire i kékoportó (blauer portugieser), uprawianych na pagórkowatym terenie wokół historycznego miasta Eger.

    Z uwagi na dowolność i mnogość użytych odmian winogron oraz różne sposoby wyrobu ogólna charakterystyka wina jest niemożliwa. Choć z zasady powinno być kupżem, zdarzają się też bikavéry odmianowe (ale bez podawania nazwy szczepu na etykiecie). Od 2004 r. stosuje się bardziej restrykcyjną kategorię „egri bikavérczerwone wino węgierskie z regionu i okręgu Eger produkowa... (...) superior”.

    Egri Bikavér jest jednym z najbardziej znanych i najlepiej sprzedających się win węgierskich. Z jego słynną, ale nieco dziwną nazwą – „bycza krew” – łączy się wiele anegdot, z których żadna nie ma nic wspólnego z prawdą. Najbardziej znana mówi o tureckim oblężeniu Egeru w połowie XVI w., kiedy to po ponadmiesięcznej obronie twierdzy dowódca Węgrów István Dobó kazał otworzyć piwnice i wydać swoim żołnierzom całe zapasy wina. Gdy przerażeni Turcy ujrzeli walczących ze zdwojoną siłą obrońców o czerwonych od wina brodach, rozpierzchli się, sądząc, że Węgrzy piją byczą krew.

    W czasach tureckich i później region słynął z… białych win. Nazwa „bikavér” najprawdopodobniej została zapożyczona z okręgu Szekszárd, gdzie używano jej wcześniej (szekszárdi bikavér). Wielką karierę egri bikavér zrobił w czasach komunistycznych, gdzie w bloku wschodnim był bodaj najbardziej znanym (choć podłym) winem czerwonym. I w tamtych też czasach wyprodukowano zarówno najwięcej wina, jak i legend o jego pochodzeniu.