Vitis labrusca

     

    jeden z najpopularniejszych i najbardziej rozpowszechnionych gatunków winorośli amerykańskiej.

     

    Występuje bądź jest uprawiana głównie na wschodzie Stanów Zjednoczonych. Posiada wiele odmian uprawianych i wykorzystywanych do dziś, m.in.: concord (ok. 80% upraw labruski), catawba, delawere i niagara. Wszystkie charakteryzują się lisim zapachem. Wchodzi także w skład wielu krzyżówek z winoroślą europejską, tworząc mieszańce. W Europie z rzadka można ją spotkać w stanie czystym w przydomowych uprawach, np. w północnych Włoszech, gdzie robi się z niej popularne wino fragolino (odmiana isabella) o silnym zapachu landrynkowo-truskawkowym (wł. fragola – truskawka). To pozostałość po czasach filoksery, gdy winorośl europejską próbowano uprawiać w Europie. Jedynym miejscem, gdzie w UE dopuszczono do legalnego obrotu winem z winorośli amerykańskiej lub hybryd francusko-amerykańskich jest Austria. W Styrii wyrabia się pofilokserowe wino o nazwie uhudler. Z kolei biała hybryda baco 22A jest dopuszczona do uprawy w Europie w celu otrzymania wina do destylacji armaniaku.