Estremadura

    Mało znany, suchy i niezbyt urodzajny region winiarski w południowo-zachodniej Hiszpanii, graniczący z portugalskim Alentejo oraz hiszpańskimi Kastylią-La Manchą i Andaluzją.

    Fot. Archiwum Wojciech GogolińskiLeży nad rzeką Gwadianą. Posiada jedną gigantyczną apelację DO Ribera del Guadiana dopuszczającą użycie aż kilkunastu odmian białych i tyluż czerwonych – w sumie jest tego 29 szczepów! Dlatego część winiarzy omija apelację, gdyż woli robić wina regionalne (Vinos de la Tierra de Extremadura). Region słynie z najlepszych w Hiszpanii szynek (jamón ibérico) z czarnych świń, chronionych apelacją Dehesa de Extremadura, a także z korka (żołędziami karmi się zwierzęta na szynki) oraz serów (aż cztery z nich mają apelację). Ciekawostką jest to, że trzy wytwórnie z okolic miasta Almendralejo mają prawo do wyrobu win musujących cava! To pozostałość po okresie, kiedy wszystkie hiszpańskie wina musujące nosiły nazwę „cava”. Katalonia bardzo by chciała wycofania tego przywileju, ale nie wydaje się to dziś możliwe.

    Wielką siłą Estremadury są wina młode – pachnące, świeże i owocowe, w tym także białe, co na południu kraju stanowi jednak pewną rzadkość.