Fariña (Bodegas Fariña)

    założona w 1942 r. przez Salvadora Farinię słynna rodzinna winiarnia z okolic Toro (pn.-zach. Hiszpania).

    Fot. ArchiwumProwadzona obecnie przez jego syna Manuela (który doprowadził do powstania tej niewielkiej apelacji) i z wolna przejmowana przez jego syna Bernarda Fariñę Pereza (głównego enologa firmy). Oprócz win słynie z najstarszych krzewów odmiany tinta del toro (tempranillo), niektóre mają ponoć aż 150 lat (czyli sadzone były przed filokserą!). Wytwórnia posiada ok. 300 hektarów winnic, co sprawia, że jest lokalnym gigantem, zaś sama winiarnia została w ostatnich latach przebudowana i należy do najnowocześniejszych w apelacji. Główne wina to Colegiata, Gran Colegiata (crianza, reserva, gran reserva, Campus) oraz rzadkie i poszukiwane Gran Colegiata Campus Selección Especial de Viñas Viejas (z najstarszych krzewów). Ciągłe eksperymenty Manuela i Bernarda sprawiają, że w ich winach trudno znaleźć wspólny mianownik (winiarnia posiada ponad 2 tys. beczek różnego pochodzenia!). Niemniej z reguły dominuje w nich potężna owocowość, aromaty likierowe (wiśnie), sporo tu także nut czekoladowych i kawowych. Raczej jako ciekawostkę robią także jedno białe wino ze szczepu malwazja.