region winiarski w Niemczech leżący w północno-zachodniej Bawarii, nad Menem i jego dopływami, na południe od Frankfurtu.
Głównie miasto winiarskie – Würtzburg. Klimat – łagodny kontynentalny, z ciepłymi i suchymi latami oraz mroźnymi zimami, dżdżystymi jesieniami i wiosennymi przymrozkami. Gleby – lessowe, piaszczyste i wapienne. Powierzchnia winnic – ok. 6 tys. ha; roczna produkcja wina – około 400 tys. hl (6. miejsce w Niemczech), z czego 85% przypada na wina QmP i 15 proc. na wina QbA. Średnia wydajność – około 67,1 hl/ha. Liczba rejonów upraw: Bereich – 3, Grosslage – 23, Einzellage – 212. Najpopularniejsze odmiany winogron: müller-thurgau (ok. 30%), slivaner (ok. 20%), bacchus (12%), rieslingbiała odmiana winogron uważana za jedną z najlepszych i n..., spätburgunder, kernerniemiecka odmiana białych winogron uprawianych na obszarze ... (...). Struktura produkcji – ok. 92% produkcji przypada na wina białe. Obszary produkcji win o kontrolowanej nazwie pochodzenia: Bereich Mainviereck (Grosslage: Heiligenthal i Reuschberg), Bereich Maindreieck (Grosslage: Burg [Hammelburg], Rosstal [Karlstadt], Ravensburg [Thüngersheim], Ewig Leben, Ölspiel, Teufelstor, Markgraf Babenberg, Horfat [Kitzingen], Honigsberg i Kirchberg [Volkach]) i Bereich Steigerwald (Grosslage: Schild [Abtswind], Herrenberg, Schlossberg [Rödelsee], Burgweg [Iphofen], Schlossstück [Frankenberg] i Kapellenberg). Najbardziej znani producenci: Fürstlich Castellisches Domänenamt, Rudolf Fürst, Horst Sauer, Juliusspital(Juliusspital-Krankenhaus, Juliusspital Weingut) jeden z na..., Fürst Löwenstein, Hans Wirsching, Brennfleck, Hofmann, Walter Erhard, Rudolf Max, Max Müller I, Schmitts, Randersacker, Graf Schoenborn, Volkach.
Na obszarze Frankonii używa się charakterystycznych płaskich butelek o nazwie Bockbeutel.