furmint

    węgierska odmiana białych winogron uprawiana głównie w regionie tokajskim.

    Furmintwęgierska odmiana białych winogron uprawiana głównie w r... to węgierska odmiana, bodaj najlepsza z białych winogron Środkowej Europy, choć ciągle niezbyt doceniana. Rodzinnie związana z regionem tokajskim i tamtejszymi winami. Stanowi tam aż 3/4 upraw. Wykształciła się z odmiany heunisch (gouais blanc), ale dokładne jej pochodzenie nie jest jasne. W jednej z genealogii wywodzi się ze Słowenii (z okolic Jeruzalem w okręgu Ljutomer-Ormož), a jej słoweńską nazwę (šipon) wyjaśnia przypowieść o oficerach napoleońskich, którzy kosztując winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z tej odmiany, chwalili je słowami: (c’est) ci bon! Jej oryginalna nazwa pochodzi jednak prawdopodobnie od łacińskiego frumentum – żółtozłocistej barwy zboża. Na Węgrzech jest znana od XIII wieku.

    Wydajna, ale niezbyt odporna na przymrozki. Daje wina o żółtawej barwie z zielonkawym odcieniem, bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) w kwasy, stąd często wyrabia się z niej wina półwytrawneokreślenie wina, w którym nie cały cukier – na drodze f..., botrytyzowane lub po prostu słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego... Wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... i półwytrawne furminty pija się przeważnie jako młode, słodsze wykazują wielki potencjał do dojrzewania (zwłaszcza słynne tokaje).

    Inne nazwy: mosler, moslavac, šipon, pošip, graša (nie ma całkowitej pewności, czy te dwie ostatnie odmiany są tożsame z fumintem).

    Aromaty: owoce (gruszka, limonka), tosty, z nutkami orzechów laskowych i goździków.

    Obszary upraw: Węgry (m.in. Tokaj), Austria (Neusiedlersee), Słowenia, Chorwacja, Słowacja, Rumunia.