Galicja (Galicia)

    region winiarski w północno-zachodniej Hiszpanii leżący w prowincjach A Coruña, Ourense, Pontevedra i Lugo, pomiędzy Atlantykiem na zachodzie a regionem Kastylia-León na wschodzie, graniczący od południa z Portugalią, poprzecinany rzekami Sil, Miño, Lérez i Avia. Wyróżnia się tu pięć apelacji (Denominación de Orixe): Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Monterrei i Valdeorras.

    Gleby są tu bardzo zróżnicowane: od granitowych w Rías Baixas, do łupkowych w Valdeorras, poza tym piaszczysto-granitowe i gliniaste. Najważniejszą odmianą jest tu białe albariño, a z innych białych: godello, torrontés i treixadura, zaś z czerwonych: alicante bouschet i mencía.

    Galicja to zielony zakątek kraju, pełen zabytków architektury sakralnej z grobem św. Jakuba Apostoła w Santiago de Compostela, dokąd od średniowiecza pielgrzymują miliony pątników i turystów. Region jest także najbardziej wilgotnym obszarem upraw winorośli na świecie. Na terenach nadmorskich średnie opady roczne wynoszą 1 tys. mm rocznie, ale na obszarach górzystych, przy granicy z Kastylią-León sięgają nawet 2 tys. mm rocznie! Z pięciu apelacji najbardziej prestiżową i znaną, cieszącą się powszechnym uznaniem jest Rías Baixas, gdzie wina, zwłaszcza te podstawowe, przeznacza się do konsumpcji w ciągu roku, najwyżej dwóch.

    Galicja jest utożsamiana z miejscem wyrobu głównie win białych, robi się tu jednak coraz więcej win czerwonych z odmiany mencía. Ciekawostką jest to, że z okresu filoksery w Galicji pozostała tradycja wyrobu win z hybryd (głównie czerwonych) – wyrabia się ich tu ciągle kilka milionów litrów rocznie, choć oczywiście nie trafiają one do oficjalnego obrotu.