garrafeira

    (port.) piwniczka na wino, sklep z winem (winiarnia), także komoda, półka, szafka, stolik lub stojak na butelki z winem albo innymi alkoholami.

    Fot. ArchiwumJednak termin „garrafeira” w odniesieniu do win z apelacją oznacza najczęściej wino wyższej jakości oraz to, że było ono dojrzewane, starzone – zależnie od regionu – co najmniej trzy lata (dwa lata w beczce i rok w butelce), czyli jest z grubsza odpowiednikiem hiszpańskiego określenia „reserva”. Nazwa pochodzi od portugalskiego słowa „garrafa” (butelka, karafka), które wywodzi się od arabskiego „gharaafa”.

    Jest to również termin klasyfikacyjny przy wyrobie porto. Chodzi o rzadki, rocznikowy rodzaj tego wina dojrzewający przez pewien czas w beczkach (3–6 lat), a następnie około ośmiu lat w szklanych dymionach. Coś w rodzaju porto typu vintage, w którym starzenie w butelkach zastąpiono dojrzewaniem w szklanych balonach.