Georges de Latour Private Reserve

    Cabernet sauvignon firmy Beaulieu Vineyard (BV), jednej z najsłynniejszych i najstarszych firm kalifornijskich (dziś należy do koncernu Diageo,0,0,0); wytwarzany od 1936 roku; apelacja AVA Napa Valley; jedno z pierwszych tamtejszych win odmianowych wyrabianych od momentu zniesienia prohibicji do dziś.

    Perła w koronie win napańskich, uważane tam obecnie za historyczne i określane familiarnie imieniem „The George”; jego powstanie łączy się z przybyciem w 1938 roku do Kalifornii André Tchelistcheffa (później jeden z największych winemakerów w historii USA), którego wynajął Georges de Latour, właściciel BV; Tchelistcheff postanowił robić GdLPR w 100 proc. z caberneta sauvignon, a do starzenia wina jako pierwszy za oceanem użył małych beczek z dębu amerykańskiego; po badaniach Joela Aikena, nowego winemakera firmy BV, okazało się, że pierwsze wina dojrzewały w beczkach francuskich i były wyrabiane z dodatkiem odmiany merlot; obecnie firma – od rocznika 1990 – wróciła do pierwotnego pomysłu; niedawno wino obchodziło swoje 70. urodziny; jego średnia cena to ok. 75–150 dol.