Czerwone winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) francuskie AOC z Burgundii, produkowane z winogron odmiany pinot noirPinot noir należy do wielkiej rodziny rodziny pinotów i&nb... uprawianych na powierzchni 433,91 ha w gminie Gevrey-Chambertin (w tym 51 ha w gminie Brochon), położonych w północnej części podokręgu Côte de Nuits.
Minimalna potencjalna zawartość alkoholu (przed szaptalizacją) – 10,5%.
Minimalna zawartość cukru w moszczu (przed szaptalizacją) – 171 g/l. Moc wina nie może być wyższa niż 13,5–14%. Może dojrzewać ok. 5–15 lat. Mocny, aromatyczny zapach z odcieniem czarnych porzeczek, wiśni, róży, fiołków, lukrecji i piżma. Wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d..., o delikatnym smaku, z dużą zawartość kwasów.
Wydajność maksymalna – 40 hl/ha.
Produkcja roczna – ok. 12,5 tys. hl.
AOC – od 11.09.1936;
temperatura podawania: 15–16°C