typ austriackiego białego wina jakościowego z regionu Niederösterreich (Dolna Austria), produkowanego (kiedyś wyłącznie) z mieszanki winogron odmian zierfandler (zwanej także spätrot) i rotgipfler, uprawianych na obszarze okręgu Thermenregion w gminie Gumpoldskirchien, niemal na południowych przedmieściach Wiednia.
Najczęściej jest to winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... lub półwytrawneokreślenie wina, w którym nie cały cukier – na drodze f..., nabierające wraz z dojrzewaniem zapachu o odcieniu korzenno-morelowym. Dziś powstają także gumpoldskirchienery odmianowe. Przy kupażach na etykiecie często spotkać można dopisek „Spätrot-Rotgipfler” pochodzący od nazw odmian winogron. Kiedyś było to zbędne, bo gumpoldskirchienertyp austriackiego białego wina jakościowego z regionu Nied... (...) zawsze był kupażem i należał do nasłynniejszych półwytrawnych lub półsłodkich win czasów Austro-Węgier, popularnym w całym imperium, bez niego np. nie obyła się żadna karta winlista win, którymi dysponuje restauracja. Może być skompo... (...) w krakowskich restauracjach (jeszcze w okresie międzywojennym!). Charakter wina zmienił się jednak po skandalu w 1985 roku – wino stało się bardziej wytrawne, a nazwę według nowej klasyfikacji przypisano do gminy, a nie do charakteru, stąd pojawiające się wina odmianowe. Ostatnio część winiarzy wraca do starych wzorów. Thermenregion jest jedynym w Austrii obszarem uprawy odmian zierfandler i rotgipfler.