Haut-Medoc

    Czerwone wino francuskie AOC z regionu Bordeaux produkowane z winogron odmian cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot z ewentualnym dodatkiem malbec, carménère i petit verdot uprawianych na powierzchni około 3,8 tys. ha w podokręgu Haut-Médoc, w środkowo-południowej części okręgu Médoc, ciągnącym się na południe niemal do granic miasta Bordeaux.

    Są to wina od głęboko czerwonych, ekstraktywnych i leżakujących bardzo długo, do win jaśniejszych, lżejszych i dojrzewających znacznie szybciej. Jeśli wino dojrzewa dłużej, uzyskuje swoisty, rzadki i bardzo ceniony bukiet. W aromacie wina najczęściej wyłowić można zapach czarnych porzeczek, cedru i korzeni. Wydajność maksymalna (AOC Haut-Médoc) – 43 hl/ha.

    Produkcja roczna – około 246 tys. hl (około 32 mln butelek). AOC – od 14.11.1936 r.

    Haut-Médoc to jeden z najbardziej malowniczych obszarów w Bordeaux, jednak nie z powodu porywających (płaskich) krajobrazów, ale zapierających dech w piersiach widoków pełnych przepychu zamków – siedzib wielu starych firm winiarskich. W większości przypadków to wynik słynnej klasyfikacji z 1855 roku, która przyczyniła się do nieprawdopodobnego wzrostu bogactwa właścicieli najbardziej znanych winnic.Do dziś strzegą zazdrośnie swojej pozycji 1-, 2-, czy 3-cru. Jedynym przedsięwzięciem, któremu na chwilę udało się zaburzyć ten wydawałoby się nienaruszalny porządek było Château Mouton-Rothschild.

    W 1973 roku jego właścicielowi – po długiej kampanii promocyjnej – udało się zmienić klasyfikację swojej firmy i dołączyć do ekskluzywnego klubu premiers crus. Wina z apelacją podokręgu Haut-Médoc najczęściej są traktowane jako pomost pomiędzy mniej wyrafinowanymi winami Médoc, a najbardziej znanymi winami na świecie, produkowanymi na obszarze apelacji gminnych Haut-Médoc.

    To tu znajdują się najsłynniejsze gminy i apelacje winiarskie na świecie: Margaux, Pauillac, Saint-Estèphe i Saint-Julien. Tylko 10 gmin nie ma prawa do żadnej z apelacji gminnych i musi występować pod nazwą AOC Haut-Médoc. Na obszarze Haut-Médoc produkuje się pięć win objętych klasyfikacją w roku 1855. Są to: Château Belgrave, Château Camensac, Château Cantemerle, Château La Lagune, Château La Tour-Carnet. Oprócz tego w Haut-Médoc wytwarza się wiele win klasyfikowanych jako cru bourgeois.