Hochkultur (aut.)

    Wysoka kultura. Wprowadzony w okresie międzywojennym w Austrii system wysokiego prowadzenia krzewów.

    Zgodnie z nim krzewy są rozpostarte na wysokich palisadach w dużych odstępach między rzędami. Sprawia to, że rosną bujniej, łatwo je przycinać, a dojrzewające kiście owoców mają więcej światła. W okresie powojennym taki sposób uprawy stał się standardem w całej Austrii i wielu chłodniejszych krajach winiarskich. Wymyślił go i wprowadził profesor Lenz Moser III. System ten nie był jednak pomyślany jako sposób wyrobu win wysokiej klasy, choć w tym nie przeszkadzał. Jego wadą było między innymi to, że niektóre odmiany winogron nie nadawały się do prowadzenia tym systemem, a inne wręcz znakomicie. Efektem było rozpowszechnienie się w Austrii na niebywałą skalę odmiany grüner veltliner i niemal całkowity zanik uprawy sylvanera, która nie nadawała się do takiej uprawy. Z powodów technicznych system nie przyjął się także w uprawach tarasowych, zwłaszcza w Wachau.
    Bardziej ambitni winiarze austriaccy odchodzą od tej metody na korzyść bardziej gęstych, zwartych i niższych upraw.