Inniskillin

    Kanadyjska firma winiarska z siedzibą w Niagara-on-the-Lake (Ontario; VQA Niagara Peninsula) i Olivier (Kolumbia Brytyjska; VQA Okanagan Valley).

     

    Niezależna, wytwarza głównie wina odmianowe: riesling, chardonnay, pinot noir, pinot blanc oraz mieszane (tzw. meritage): merlot/cabernet i wina lodowe: głównie z odmiany vidal (tzw. złota etykieta) – jedno z nielicznych win na świecie w tej kategorii dojrzewane w beczkach.

    Mimo ekstremalnych warunków w czasie zbiorów (czeka się z nimi aż do przełomu grudnia i stycznia, gdy temperatura spadnie przynajmniej do –10°C) firma nie narzeka na brak pracowników – sława wina przyciąga dziesiątki wolontariuszy chętnych do uczestniczenia w zbieraniu owoców. Wino to charakteryzuje się niezwykłymi aromatami owoców tropikalnych – liczi, mango, papaja oraz innymi zapachami: morele, imbir, miód.

    Wytwórnia została założona w roku 1975 przez Donalda Ziraldo oraz Karla J. Kaisera i do dziś jest przez nich kierowana. To pierwsza winiarnia w Kanadzie powstała po 1929 roku. Austriackie korzenie Karla J. Kaisera spowodowały, że firma wytwarza także wina z odmiany zweigelt, co jest absolutnym ewenementem w chłodnej Kanadzie i w ogóle w obu Amerykach. Oddział w Kolumbii Brytyjskiej utworzono w 1994 roku.

    W 1984 roku firma Inniskillin wyprodukowała pierwsze wino lodowe z hybrydy vidal (ugni blanc x seibel 4986), co wywołało niemałe poruszenie w świecie wina, a jeszcze większe, kiedy nieco później pojawiła się jego wersja… musująca (jedyna na świecie!). Co do jego jakości opinie były jednak bardziej niż podzielone. W rejonie, gdzie znajduje się winograd wytwórni, klimat jest tak stabilnie mroźny, że winiarnia ta jako jedyna na świecie uzyskuje wino lodowe każdego roku. Internet: www.inniskillin.com, www.icewine.com.