Jayer Henri

    Henri JayerHenri Jayer (1922–2006) – charyzmatyczny francuski winia... (...) (1922–2006) – charyzmatyczny francuski winiarz i innowator z Burgundii, którego całe życie skupiło się wokół jednej odmiany – pinot noir. Urodził się w Vosne-Romanée, gdzie odziedziczył 3-hektarowy kawałek ziemi w apelacjach Vosne-Romanée i Échezeaux. Po skończeniu enologii na Uniwersytecie w Dijon zaczął tam wyrabiać wina pod swoim nazwiskiem, zaś jego najsłynniejszą etykietą stało się najdroższe dziś winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) burgundzkie Vosne-Romanée Premier Cruczerwone wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane z wino... (...) Cros-Parantoux. Było to wielkim zaskoczeniem, bowiem parcela Cros-Parantoux była uznawana za podłą, zwłaszcza w porównaniu z graniczącą z nią apelacją Richebourg Grand Cru(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n....

    Henri Jayer | fot. archiwum Wojciecha Gogolińskiego
    Henri Jayer | fot. archiwum Wojciecha Gogolińskiego

    Jayer okazał się jednak winemakerskim geniuszem – bodaj jako pierwszy postulował ograniczenie używania środków chemicznych w winogradach, co było ewenementem na przełomie lat 50. i 60. XX wieku – wszak żyło jeszcze pokolenie pamiętające klęskę filokserygatunek mszycy, niezwykle groźny szkodnik winorośli.Atak m..., które przede wszystkim chciało zabezpieczyć swoje winnice nowoczesnymi wówczas chemikaliami. W zamian proponował mocne zaorywanie ziemi między rzędami, by pozbyć się chwastów. Jako pierwszy zwrócił uwagę na zależność pomiędzy niską wydajnością a wysoką jakością win. Odrzucił całkowicie tradycyjną w Burgundii zasadę fermentacji z szypułkami (w Domaine(fr.) posiadłość, majątek, gospodarstwo.. de la Romanée-Conticzerwone wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane wyłą... częściowo ciągle się ją stosuje!). Nigdy też nie filtrował swoich win, by podkreślić ich ekstraktywnośćokreślenie degustacyjne.Ocena ekstraktywności, czyli esenc... (...). Jego autorskim pomysłem jest również tzw. zimny obciek miazgi w temperaturze 10°C (by uniknąć spontanicznej fermentacji), który trwa 1–4 dni. Daje to bardziej aromatyczne, lepiej wybarwione i mniej zielone (ostre) wina. Ceny aukcyjne pojedynczych butelek z parceli Cros-Parantoux dochodzą dziś nawet do 10 tysięcy dolarów.

    Jego jasne spojrzenie w konserwatywnej Burgundii i w oświeconym Paryżu nie było dobrze przyjmowane. W 1996 roku w czasach urzędowania postgaullistowskiego prezydenta Jacquesa Chiraca rząd francuski nakazał mu natychmiastowe przejście na emeryturę pod groźbą jej utraty. Jayer przekazał winnice swojemu winiarskiemu wychowankowi i bratankowi Emmanuelowi Rougetowi, ale nadal robił swoje ukochane wina. Ostatni rocznik powstał w 2001 roku. Henri Jayer zmarł na raka w szpitalu w Dijon w 2006 roku.

    Był jednym z bohaterów siódmego odcinka filmowej serii Jancis Robinson Wine Course poświęconego odmianie pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...).

    Czytasz hasło w słowniku ABC Wina.

    Zobacz też dłuższe teksty związane z tematem:

    Domaine-Romanée Conti, Richebourg 2004

    Maxime w Georges Noëllat