(ur. 1939) słynny brytyjski pisarz i dziennikarz, obecnie najpopularniejszy na świecie autor piszący o winie, twórca wielu bestsellerów. Studiował literaturę angielską na uniwersytecie w Cambridge.
W latach 60. XX w. współpracował z legendarnym popularyzatorem wiedzy o winie Andrérzadka odmiana czerwonych winogron uprawianych tylko w Czech... (...) Simonem (1877–1970). Redaktor magazynu „Food and Wine”, stały współpracownik i korespondent „The Sunday Times”. Pozycję Johnsona jako autora ugruntowała wydana w 1966 r. jego pierwsza książka Wine. W 1971 r. opublikował The World Atlas of Wine, najważniejszą bodajże książkę o winie swojej epoki, której kolejne aktualizowane wydania ukazały się w 1977, 1985, 1994 i 2001 r. (ostatnie wspólnie z J. Robinson; wydanie polskie: Atlas win świata, WIG-Press 2002).
Od 1977 co roku ukazuje się jego The Pocket Wine Book, tłumaczone na wiele języków najpopularniejsze wydawnictwo o winie na świecie (sprzedano dotąd sześć milionów egzemplarzy, polskie wydanie: Przewodnik po winach świata 2003, WIG-Press). Inne ważne książki Johnsona, to Hugh Johnson’s Wine Companion (1983, aktualizowane wznowienia: 1987, 1991 i 1997), The Story of Wine (1989) i wraz z Jamesem Hallidayem The Art and Science of Wine (1992).
Johnson zajmuje się także działalnością doradczą i popularyzatorską. Zasiadał w zarządzie Château Latour. Stały konsultant British Airways, sekretarz generalny International Wine & Food Society i przewodniczący Sunday Times Wine Club w Londynie. Był jednym z założycieli The Royal Tokaji Wine Company. Drugą pasją Johnsona jest ogrodnictwo – napisał na ten temat dwie książki, prowadził popularny program w telewizji BBC i ciągle pisze na ten temat regularne felietony do prasy.