Juliusspital

    (Juliusspital-Krankenhaus, Juliusspital Weingut) jeden z największych niemieckich producentów wina i jednocześnie wielka organizacja dobroczynna, rodzaj hospicjum z główną siedzibą w Würzburgu (Frankonia), przy Klinikstrasse 1.

    Instytucja założona w 1576 roku przez księcia biskupa Juliusza Echtera z Mespelbrunn. Składała się z winnic, z których dochód miał finansować szpital dla biednych i tak jest do dziś. Juliusspital skupia obecnie ok. 168 ha często wyśmienitych winnic rozrzuconych po całej Frankonii. Także szpitalne wina ceni się niezwykle wysoko, a określenie „Juliusspital” na etykiecie jest wyznacznikiem jakości dla kupujących. Jednak inaczej niż np. w przypadku Hospice de Beaune wina nie sprzedaje się na zasadach aukcyjnych, lecz prywatnym odbiorcom lub hurtownikom. Rocznie Juliusspital wytwarza ok. 1 miliona butelek, z czego 90% stanowią wina białe. W 2007 roku tutejsze Julius-Echter-Berger Riesling Beerenauslese 2006 zdobyło w Australii tytuł najlepszego rieslinga na świecie w konkursie Canberra Riesling of the World.

    W Juliusspital przez prawie 450 lat praktykowało wielu najznamienitszych niemieckich lekarzy, a wielu profesorów prowadziło tu badania medyczne. Już na początku XIX wieku otwarto tam pierwszą na świecie nowoczesną salę operacyjną. Placówka nie zatraciła też nic ze swoich pierwotnych założeń – słynie z opieki paliatywnej, działalności hospicyjnej i psychiatrycznej.

    W Würzburgu działa także drugi, również położony w śródmieściu, jeszcze starszy, bo 700-letni szpital Bürgerspital, będący także w posiadaniu winnic(110 ha), z których się utrzymuje, i działa na podobnych zasadach jak Juliusspital. Czyni to z barokowego, frankońskiego miasta największe zagłębie winiarsko-medyczne na świecie.

    Fot. Mattes