junker

    (Steierischer Junker) – austriackie, niemal wyłącznie białe młode wino ze Styrii, trafiające do sprzedaży w pierwszym tygodniu listopada (dokładnie w środę przed św. Marcinem), kilka tygodni po zakończeniu fermentacji

    Długą „tradycję” junkera wymyślił w 1995 Manfred Tement, jeden z najsłynniejszych dziś winiarzy tego regionu i Austrii, kiedy uznał, że część styryjskich win i tak nie nadaje się do dłuższego leżakowania, zachwycają natomiast rewelacyjną kwasowością i świeżością. Tement zdołał przekonać do swojego pomysłu kilku kolegów, a dziś w listopadowym święcie bierze już udział ponad 300 producentów i jest to największe wydarzenie winiarskie regionu.

    Określenie „junker” nie narzuca użycia konkretnych odmian (często są to kupaże) ani innych rygorów, poza tym, że wino musi spełniać warunki wina jakościowego, musi być wytrawne, niebeczkowane i niebotrytyzowane, a zawartość alkoholu nie może być wyższa niż 12%. Samo słowo „junker” oznacza „junkra” – młodego panicza w kapelusiku z piórkiem i takie też logo widnieje na butelkach win sprzedawanych w początkach listopada.