Kachetia

    (gruz. – კახეთი, ang. – Kakhetia) największy i najważniejszy region winiarski w Gruzji, położony na wschód od Tbilisi. Kachetia obejmuje około 32 tys. ha winnic, co stanowi prawie dwie trzecie wszystkich gruzińskich upraw winorośli. Najczęściej uprawiane odmiany białe to rkaciteli (rkatsiteli), kachuri mtswane (kakhuri mtsvane), kisi i chichwi (khikhvi). Wśród odmian czerwonych dominuje saperawi(saperavi), uprawia się także nieco caberneta sauvignon i usachelouri (usakhelouri).

    Region wyróżnia się słonecznym, umiarkowanie suchym klimatem z idealną wręcz dla winorośli sumą opadów (400–750 mm), co z jednej strony zapewnia dobrą jakość winogron, z drugiej – nie wymaga nawadniania winnic. Większość winnic uprawia się na żyznych, aluwialnych równinach nad rzeką Alazani (ok. 400 m n.p.m.), gdzie powstają z reguły mało ciekawe wina supermarketowe, nie brakuje tam jednak bardziej wyrazistych lokalizacji. Najlepsze siedliska znajdują się na przedgórzach Wielkiego Kaukazu, a także po przeciwnej stronie doliny Alazani, na łagodnych zboczach Gór Gomborskich, gdzie skupiła się większość renomowanych apelacji. Te wyżej położone tereny (ok. 450–800 m n.p.m.) są przeważnie chłodniejsze i bardziej wietrzne niż upalna dolina Alazani. W Kachetii wyróżnia się 25 tradycyjnych mikroregionów, z których 14 ma status uznanych apelacji. Za najsłynniejszą apelację kachetyjską uchodzi Cinandali (Tsinandali), gdzie na kamienistych, wapiennych glebach, stanowiących być może najlepsze terroir w całej Gruzji, powstają białe wina wytrawne ze szczepów rkaciteli i kachuri mtswane. Wśród win czerwonych najwyżej ceni się saperawi z apelacji Mukuzani. Inne prestiżowe mikroregiony to Manawi (Manavi), Wazisubani (Vazisubani), Kardenachi (Kardenakhi), Tibaani i Bodbe-Magaro (Bodbe-Magharo) dla win białych oraz Napareuli, Teliani i Chaszmi (Khashmi) dla win czerwonych.