kagor (cagor)

    czerwone wzmacniane winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), uważane za jedno z najsłynniejszych win wschodniej Europy. Czarne, mocne i słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.., niepsujące się, stąd łatwe w przechowywaniu, szybko zyskało uznanie wiernych i stało się liturgicznym winem prawosławia.

    Jego tradycja łączy się z winami z francuskiego okręgu Cahorsfrancuskie, wyłącznie czerwone wino klasy AOP z Regionu P... (...), które zasmakowały carom Rosji (głównie Piotrowi I). Na jego wzór zaczęto wytwarzać wina na południowych rubieżach imperium, zwłaszcza że dostawy z Francji w czasie rewolucji francuskiej uległy zmniejszeniu.

    Dziś wytwarzane głównie na Ukrainie, w Mołdawii, Gruzji, Bułgarii, Rumunii, Azerbejdżanie i Rosji, ale spotykane także w innych krajach. Powstaje najczęściej z odmian: saperawi, merlotjedna z bardziej rozpowszechnionych i popularnych czerwonych... (...)cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...). Techniki produkcji są różne, od alkoholizacji aż po termowinifikację. W ostatnich latach winiarze z Cahors przypomnieli sobie o kagorze i wystąpili o zastrzeżenie nazwy własnej. Kagor zatem prawdopodobnie zniknie. W Mołdawii już zaczyna się używać określeń typu „paschał”.