Kamptal

    — niewielki, acz jeden z najważniejszych okręgów winiarskich Austrii, leżący w zachodniej części regionu Dolna Austria (Niederösterreich), po obu stronach rzeczki Kamp, dopływu Dunaju, na północ od miasta Krems. Najbardziej znane tutejsze gminy winiarskie to: Langenlois, Strass im Strassertale, Gobelsburg, Zöbing i Kammen.

    Kamptal | fot. archiwum W. Gogoliński
    Kamptal | fot. archiwum W. Gogoliński

    Znajdziemy tu głównie gleby kamieniste, lessowe i gliniaste, zaś powierzchnia winnic ledwie przekracza 4 tysiące hektarów. Większość lokalnych win stanowią wyroby białe. Najpopularniejsze odmiany winogron to grüner veltliner, riesling, weissburgunder (pinot blanc), chardonnay, zweigelt, blauburgunder (pinot noir), cabernet sauvignon i merlot. Ale najważniejszym z nich jest bez wątpienia grüner veltliner, który uzyskuje tu wyraźny pieprzowy aromat i nadaje się do długiego dojrzewania.

    Okręg szczyci się największą gminą winiarską w Austrii, wspomnianą już Langenlois. Przy Kornplatz w Langenlois warto odwiedzić stałą wystawę lokalnych win i winiaków, które można kupić na miejscu. W tej samej miejscowości znajduje się również słynne na cały świat Loisium – futurystyczne centrum lokalnego winiarstwa, z pamiątkami, pokazami „światło, dźwięk i woda”, salami degustacyjnymi oraz wieloma innymi atrakcjami.

    Z kolei w gminie Zöbing znajduje się jeden z najwyżej cenionych obszarów uprawowych (crus) w Austrii – Ried Heiligenstein, której to nazwy warto szukać na etykietach.

    Zgodnie z nowym systemem klasyfikacyjnym w okręgu Kamptal wyrabia się dwa wina klasy DAC – Klassik i Reserve.

    fot. LOISIUM / Robert Herbst
    fot. LOISIUM / Robert Herbst