nebbiolo (chiavennasca, spanna)

    odmiana czerwonych winogron uprawiana głównie w Piemoncie i Lombardii.

    Nebbiolo to typowo włoska, bardzo specyficzna odmiana uprawiana głównie w Piemoncie, gdzie daje najlepsze wina od baroloczerwone wino włoskie DOCG z regionu Piemont, produkowane z..., barbaresco  włoskie czerwone wino DOCG z Piemontu, wytwarzane..., roeroczerwone wino włoskie DOC z regionu Piemont wytwarzane z wi... (...) i langhe, po alpejskie caremy. Dla światowych winiarzy ma jedną zasadniczą wadę – nie udaje się praktycznie nigdzie poza Piemontem, a przynajmniej nie da się stworzyć z niej nawet podobnej jakości win. Choć, co oczywiste, próbują wszyscy – od Kalifornii, poprzez Europę Środkowo-Wschodnią, na Australii kończąc. Niepowodzenia te wynikają po części z faktu specyficznych nisz klimatycznych w Piemoncie, obficie nawiedzanych przez mgły (nazwa nebbiolo pochodzi od włoskiego nebbia – „mgła”), które mu nie tylko nie szkodzą, ale bez których wręcz nie może się obejść. Wymogi klimatyczne sprawiają, że nawet w Piemoncie obszar jej upraw ogranicza się do kilku rejonów i kilku procent powierzchni wszystkich upraw. To ma zasadniczy wpływ na cenę win z tego szczepu.

    Nebbiolo daje bardzo ekstraktywne, taniczne, trwałeokreślenie degustacyjne określające trwałość zapachów... (...) (zaliczane do najbardziej długowiecznych na świecie), mocne wina, niemal ostre, o wysokiej zawartości kwasów. Z wiekiem (często trwa to wiele lat) dojrzewają, stając się niemal aksamitne, nie tracąc jednocześnie swojej gęstości i nabierając niezwykle złożonych zapachów.

    Jest odmianą bardzo kapryśną, czasami porównywaną pod tym względem do pinot noirPinot noir należy do wielkiej rodziny rodziny pinotów i&nb.... Najlepsze efekty daje na glebach wapiennych i marglowych, zwłaszcza w winnicach leżących w okolicach Alby, na prawym brzegu Tanaro – obszarze, skąd pochodzą barolo i barbaresco. Świetnie udaje się też lombardzkiej apelacji Valtellina. Zapiski o jej uprawie pochodzą już z XIV wieku.

    Inne nazwy: spanna, chiavennasca.

    Aromaty: powidła i likiery owocowe (węgierki, wiśnie), owoce świeże (jeżyny, czarna porzeczka, borówki, owoce leśne), kwiatowe (fiołki i róża), z bardzo licznymi nutami dymnymi, smolnymi czy skórzanymi.

    Obszary upraw: Włochy (Piemont, Lombardia), Kalifornia, Austria (Burgenland), Australia, Nowa Zelandia.

    nebbiolo