Nightingale (Myron S. Nightingale)

    (1915–1988) amerykański winemaker(ang.) twórca, kreator wina.Termin szeroko określający os... (...), jeden z najważniejszych w historii kalifornijskiego winiarstwa. Twórca potęgi firmy Beringer Wine Estates Company, którą doprowadził do światowej sławy.

    Pracował w niej w latach 1971–1984. Już zaczynał tam pracę, był uznaną sławą. Zawsze ściśle współpracował ze swoją żoną Alice, która przeżyła go o 7 lat. Był przez pewien czas przewodniczącym Amerykańskiego Stowarzyszenia Enologii. Doradzał również innym winiarniom, m.in. Italian Swiss Colony.

    Jako jeden z pierwszych rozpoczął praktykę fermentowania i dojrzewania chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... w beczkach. Zadziwił także świat, kiedy w r. 1959 stworzył w Kalifornii pierwsze winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) „typu” sauternes czy tokaj aszú(węg.) winna jagoda zaatakowana przez szlachetną pleśń.S... (...). Uczynił to w warunkach całkowicie sztucznych, odtwarzając we wnętrzu winiarnianego hangaru warunki naturalne – nawilżając delikatnie kiście winogron odmiany sémillonfrancuska odmiana białych winogron.Uprawiana głównie w Bo... (...) i szczepiąc je szlachetną pleśnią. Wino nazywało się Nightingale Cresta Blanca’s Premier Sémillon 1959. Później tę praktykę zastosowano również do odmiany sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ....

    Dziś owoce do produkcji Nightingale pochodzą z należącej do Berngera winnicy Bale Lane i zbiera się je w pełni dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...) oraz zdrowe, ale nie przejrzałe (non-late-harvest), kiedy stężenie cukru osiągnie poziom ok. 24°Briksa. Kiście układa się na półkach w pojedynczych warstwach i spryskuje mieszaniną wody z pleśnią. Czyni się tak ponad 30 godzin, aż stężenie cukrów osiągnie poziom ok. 33°Briksa. Wtedy owoce tłoczy się i fermentuje.

    Nightingale uznaje się za jedno z najczystszych win botrytyzowanych na świecie. Młode wino kosztuje ok. 40 dolarów za półbutelkę.

    Fot. Beringer Vineyards Myron Nightingale