znana i bardzo ceniona amerykańsko-włoska dziennikarka winiarska, degustatorka, pisarka, a także organizatorka winiarskich wydarzeń.
Z urodzenia jest Amerykanką, ale od dawna – razem z mężem Włochem – mieszka pod Apeninami. Przez ponad dekadę była stałą współpracowniczką magazynu „Decanter”, do którego pisała o winach włoskich, podobnie jak do innych profesjonalnych pism branżowych (np. ekskluzywnego „The World of Fine Wines”). Skończyła wydział literatury angielskiej na uniwersytecie w Massachusetts w Amherst, a po przyjeździe do Włoch w połowie lat 90. ukończyła kursy sommelierskie AIS. Ceniona za umiejętność eleganckiego pisania o winach, świetny styl, w którym brak miejsca na zacietrzewienie i skrajności. Od 2013 jest odpowiedzialna za dział włoski w magazynie „Wine Enthusiast” – tę prestiżową funkcję objęła po Monice Larner, która przeszła do „The Wine Advocate”. Kerin napisała kilka książek o winach, w tym ostatnio (2012) o brunello: Brunello di MontalcinoBrunello di montalcino to czerwone włoskie wino DOCG z ... (...) – Understanding and Appreciating One of Italy’s Greatest Wines, którą recenzowaliśmy na naszych łamach.