O’Shea (Maurice George O’Shea)

    (1897–1956) enolog, winiarz, współtwórca potęgi australijskiego winiarstwa, pierwszy „pływający” winemaker(ang.) twórca, kreator wina.Termin szeroko określający os... (...) na świecie. Urodził się w Sydney, pochodził z rodziny irlandzko-francuskiej. Jego ojciec handlował winem i trunkami.

    Fot. Wojciech GogolińskiPo skończeniu szkoły średniej rodzice wysłali go na studia do Montpellier, by nauczył się francuskiego, lecz dla O’Shea znacznie ważniejsze stało się winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) i nauka o nim. Studiował chemię i agronomię, po skończeniu których natychmiast dostał propozycję pracy w USA i Francji, ale po długim namyśle i stażach ostatecznie wybrał Australię. Na bazie małej rodzinnej winiarni w Pokolbin (Hunter Valley) założył jedną z najlepszych, istniejących do dziś wytwórni Mount Pleasant. Ale wiodło mu się średnio – w latach 1927–1939 regularnie co drugi rok zbiory niszczył mu grad. W dodatku Australijczycy ciągle woleli ciężkie piwo oraz miejscowe sherry i porto niż jego eleganckie wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... wina. W 1932 roku odsprzedał połowę udziałów, a dziesięć lat później pozostałą część firmie McWilliam’s, pozostając w niej menedżerem i winemakerem. Zaczął doradzać innym winiarniom, został ekspertem od zakupu owoców dla wielu wytwórni. Jako pierwszy zaczął na antypodach robić wina odmianowe oraz używać numerów zbiorników, z których pochodziły różne ich partie (słynne „bin”). Był też świetnym znawcą kuchni i doradcą wielu restauratorów w Sydney. Tam też zmarł i został pochowany na katolickim cmentarzu. Zainspirował wielu następców.