ramandolo (colli orientali del friuli ramandolo)

    słynne i jedno z najwspanialszych włoskich win słodkich DOCG wytwarzanych w regionie Friuli-Venezia Giulia.

    Produkowane z winogron odmiany verduzzo friulano (minimum 90%), uprawianych na pow. około 62 ha w prowincji Udine. Także w wersji classico. Barwa intensywnie złoto-żółta; ciekawy, mocny, słodki, aromatyczny zapach; słodkie, ekstraktywne. Produkcja roczna – około 10 tys. hl. DOC – od 1970 r.; DOCG – od 2001.

    Fot. Giovanni DriCHARAKTERYSTYKA. Ramandolo jest wynikiem długiej walki mieszkańców lokalnych wzgórz, którzy chcieli się oddzielić od apelacji Colli Orientali del Friuli. Rzadko się zdarza, że mieszkańcy dolin lubią tych, którzy mieszkają na wzgórzach. W zasadzie sprawa jest oczywista – inne siedlisko jest na stoku, inne w otulinie doliny. Często nieco inna gleba, cyrkulacja wiatrów, wilgotność, rozkład temperatur. Ramandolo robi się w dwóch friulijskich gminach. Giovanni Dri jest guru w ramandolo. Jego firma Il Roncat narzuca styl całej apelacji.

    Wino pochodzi z lokalnej właściwie odmiany o nazwie „verduzzo” (tutaj wymawiane verduss). Jego produkcja nie jest prosta. Główny problem to fakt, że owoce muszą wisieć na krzakach do czasu, aż zawartość cukru będzie w nich odpowiednio wysoka. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie ptaki, które właśnie w listopadzie pustoszą krzewy. Dlatego winiarze opatulają krzewy plastikowym siatkami.

    Ramandolo najlepiej smakuje samo. Choć oczywiście pasuje do deserów. Elegancko jest natomiast przygotować własne zakąski – w tym wypadku małe, ale grube plasterki żółtego sera pocięte w rąby (karo), na to kładziemy migdała i polewamy całość miodem.