rioja

    hiszp. czer. DOCa z regionu Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...), prod. z wszystkich czerw. odmian (min. 95% – jeśli winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) jest prod. z odszypułkowanych owoców i min. 85% – jeśli fermentowane są całe kiście), z ewent. dod. białych odmian dopuszczonych do uprawy na obszarze regionu.

    Z reguły użycie odm. tempranillo wynosi minimum 75%. Moc min. – 11% (12% dla reserva i gran reserva). Leżakowanie – zależnie od klasyfikacji; najlepsze wina mogą dojrzewać nawet 15–20 lat. Wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d.... Wyd. maks. – 6,5 ton/ha i 45 hl/ha. Ok. 30% prod. przypada na wina typu crianza(hiszp.) pielęgnacja, wzrost, dojrzewanie, okres dojrzewani... (...), 15% na reservy i ok. 8% na grande reserva. DOCa – od 3.04.1991 r.